De-a lungul veacurilor trecute, când drumurile erau destul de primitive, fără indicatoare geografice sau de aşezări umane, la anumite distanţe de drumuri şi cărărise găsea instalată de credincioşi câte o cruce mai mare protejată în partea de sus de o copertină în două ape. Aceste cruci permanente, pe lângă simbolul creştin al zonei, urmăreau să îndemne călătorul obosit de drumul lung să-şi odihnească pentru scurt timp trupul. Orice călător, când ajungea la o astfel de troiţă, se descoperea, făcea o cruce mare şi-şi bolborosea o scurtă rugăciune, în măsura în care o cunoştea, şi mulţumea Celui de Sus căl-a ajutat până la acest semn. De obicei se odihnea la umbra unor copaci care se aflau în apropiere, îşi îmbuca puţine merinde, dacă le avea, şi bea apă, pe care cu grijă şi-a asigurat-o când a plecat la drum.
Imediat după răsturnarea regimului comunist din ţara noastră şi urmare a evenimentelor sângeroase şi tulburi care au urmat, Filiala Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi sub regimul comunist s-a gândit că este oportun ca în fosta locaţie a închisorii Suceava, desfiinţată între timp, să instaleze o troiţă destinată să amintească oricărui călător ce o va cunoaşte că reprezintă un simbol creştin, care aminteşte de suferinţe umane de nedescris, pentru apărarea conştiinţei libere, naţionale, şi nu în ultimul rând, pentru păstrarea credinţei creştine strămoşeşti.
Această troiţă afost sculptată chiar de un fost deţinut politic, care nu mai este în viaţă.Faptul căinaugurarea şi sfinţirea acestei troiţe au fost efectuatede un sobor de preoţi aparţinând mai multor culte creştine (ortodox, catolic, armean), cu participarea autorităţilor locale, ne-a încredinţat că soarta acestui simbol va reprezenta o permanenţăprintre monumentele municipiului Suceava. Este adevărat că lucrarea a fost executată de membrii Filialei AFDPR Suceava şi că bună ei întreţinere revine acestora. Dar tot atât de adevărat este faptul cămembrii asociaţiei sunt supuşi vremii, iar durata unui monument nu se măsoară în zilele omului. Până în prezent, Filiala Suceava a executat trei reparaţii, dar viitorul troiţei revine în mod logic autorităţilor locale. Cu atât mai mult că asupra platformei acestei troiţe, proaspăt reparată, s-au efectuat agresiuni, care pot fi catalogate ca blasfemie. Foarte multe persoane care parchează propriile maşini au întrecut măsura, nu s-au mulţumit numai cu parcarea pe trotuar, dar au trecut şi pe platforma troiţei, riscând dărâmarea acesteia. În repetate rânduri am apelat la sprijinul autorităţilor locale, am primit unele ajutoare de moment, dar prin aceste rânduri dorim ca acest simbol creştin, unicat în acest oraş, care aminteşte de despărţirea în condiţii sângeroase de fostul regim comunist, să facă parte din reperele istorice de memorie ale unui oraş centru de judeţ.