Luni, 22 august, delegaţia Festivalului UNICA (participanţi, organizatori, juriu) a participat la o excursie în ţinutul Bucovinei, vestita ”Ţară a Fagilor”, aşa cum a fost numită de cei vechi. Obiectivele vizate au fost mănăstirile Voroneţ şi Moldoviţa, celebre mărturii ale artei şi ale culturii religioase medievale, ilustrând umanismul românesc, dar şi atelierul de ceramică din localitatea Marginea şi Monumentul de la Palma. Trei autocare pline cu participanţi la festivalul de film UNICA - germani, englezi şi francezi - s-au îndreptat spre oraşul Gura Humorului. Doamna Antonela Glaser, profesoară la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş”, şi-a asumat rolul de ghid şi translator pentru francezi, iar pentru musafirii englezi şi germani acelaşi rol a fost îndeplinit cu succes de studenţi ai Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava.
Primul popas a fost la Mănăstirea Voroneţ, perla Moldovei, supranumită şi „Capela Sixtină a Estului”. Pentru a-şi trage sufletele, participanţii au făcut un popas la Pensiunea Codrii Bucovinei. Mâncarea tradiţională şi vinul românesc au fost apreciate cum se cuvine, iar atmosfera de petrecere a fost întreţinută de oaspeţii ucraineni, care au cântat balade şi cântece tradiţionale de petrecere.
Următorul popas a fost făcut la Mănăstirea Moldoviţa. Măicuţele, cunoscătoare ale limbilor germană, franceză, engleză şi italiană, şi-au îndeplinit cu râvnă şi dragoste rolul de ghid, conducându-i pe oaspeţi prin incinta complexului monahal şi prezentându-le cu mândrie istoria acestui sfânt lăcaş. Vocea caldă a măicuţei care explica imaginile pictate pe zidul mănăstirii a luat forma unui scenariu de film religios, ce se derula pe ecranul minţii noastre, a vizitatorilor. Mănăstirea Moldoviţa este una dintre vechile aşezări monahale din nordul României.
Excursia a continuat cu vizitarea Popasului Ciumârna, la graniţa dintre localităţile Sadova şi Rădăuţi, unde este plasat monumentul de la Palma. La 1.141 de metri altitudine, într-un cadru de vis, se înalţă o operă de artă cu totul originală, reprezentând o mână îndreptată spre cer, ca un memento, evocând eterna legătură cu divinitatea.
Coborând pe acelaşi drum, printre peisaje ce generau exclamaţii de uimire şi încântare în rândul oaspeţilor, peisaje demne de „Cartea Recordurilor”, am ajuns la atelierul de ceramică din localitatea Marginea. Dacă mai devreme vizitatorii au fost delectaţi cu produse culinare tradiţionale, de această dată a venit rândul meşteşugurilor.
S-au cumpărat ulcioare, sfeşnice, vase pentru gătit delicioasele sarmale „înfundate” şi friptura la cuptor, vaze pentru flori şi chiar vase pentru ritualurile sacre - cum ar fi tămâierea mormintelor celor adormiţi în nădejdea Învierii. Excursioniştii au avut şansa de a vedea în timp real întregul proces prin care este creat un vas din lut, prin care materia se metamorfozează în artă.
Următoarea oprire a fost făcută la Popasul Bucovinei, un loc de suflet al prinţului Charles, unde oaspeţii au fost aşteptaţi cu mâncăruri gustoase şi muzica Ansamblului ,,Ciprian Porumbescu”, care a încălzit atmosfera. Participanţii nu s-au sfiit să se prindă într-o horă bucovineană, încingându-se în timpul dansului şi jucând de mama focului, astfel încât buna dispoziţie a fost la ea acasă.
Succesul acestei minunate excursii a fost marcat de aplauzele din final, pornite spontan, din partea tuturor participanţilor, apoi - un oftat, un zâmbet şi o şoaptă: ”J'aime Bucovina!”
Ileana Boteanu şi Andreea Petrovici
Fotograf Magda Odobescu