Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 iul 2016 - Anul XXI, nr. 156 (6269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Primele laboratoare de fizică, chimie şi biologie înfiinţate în Liceul „Nicu Gane" din Fălticeni

La Liceul „Nicu Gane", ca şi în majoritatea liceelor din ţară, nu erau prevăzute spaţii pentru laboratoare, iar profesorii îşi predau lecţiile în amfiteatrul şcolii, ce se găsea în vecinătatea depozitului de materiale.

În cazul Liceului „Nicu Gane", primul laborator de fizică, din existenţa şcolii din 1870, a fost înfiinţat de profesorul Constantin Popa în vara anului 1960, fiind poziţionat într-o sală de clasă din partea stângă a amfiteatrului. În anul şcolar 1960-1961, profesoara Maria Grigorescu înfiinţează laboratorul de chimie într-o sală din nordul amfiteatrului, unde erau depozitate materiale de fizică, chimie, biologie, geografie, iar profesoara Maria Balan, în anul şcolar 1963-1964, pune bazele unui laborator de biologie la etajul liceului, în partea stângă a clădirii.

Profesoara Aspazia Mancu desfiinţează laboratorul înfiinţat de profesoara Maria Grigorescu, fiind neîncăpător, înfiinţând în schimb un nou laborator total modernizat la parterul liceului, în partea dreaptă. Întrucât spaţiul laboratorului de fizică era redus, profesorul Constantin Popa îl desfiinţează, înfiinţând un al doilea laborator la etajul clădirii, în partea dreaptă, complet modernizat, cu mobilier adus de la o fabrică de mobilă din Rădăuţi şi materiale didactice (aparatură) de la Întreprinderea de Material Didactic din Bucureşti.

În anul şcolar 1969-1970, în întâmpinarea Centenarului liceului, din 1970, acelaşi profesor Constantin Popa înfiinţează un al treilea laborator de mecanică şi căldură la subsolul şcolii, care funcţionează doar câţiva ani, fiind desfiinţat de conducerea şcolii şi transformat într-o sală de clasă, deoarece nu erau spaţii suficiente pentru numărul mărit de elevi admişi în liceu. La înfiinţarea laboratoarelor în şcoală, prin aprobările date, au contribuit substanţial şi directorii Alexandrina Nastac, Constantin Ilioaia şi Ioan Baldazar.

În toate laboratoarele înfiinţate, profesorii din liceu îşi ţineau cu regularitate lecţiile şi lucrările de laborator, prevăzute în programele de învăţământ.

Prof. Dandu Steciuc

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primele laboratoare de fizică, chimie şi biologie înfiinţate în Liceul „Nicu Gane" din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primele laboratoare de fizică, chimie şi biologie înfiinţate în Liceul „Nicu Gane" din Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Coltul cititorului

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Brânză scăzută țărănește Este un preparat simplu, țărănesc, foarte rapid și gustos. Este și o soluție ideală dacă ne rămâne prin frigider brânză de vacă nefolosită de 2-3 zile, care a devenit acrișoară și nu mai merge utilizată la altceva. Pentru acest preparat... Citeşte