Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iun 2016 - Anul XXI, nr. 139 (6252)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, la Bergamo - Italia, reprezentând România în competiţia internaţională Mathématiques sans frontières 2016

Începând cu anul şcolar 2011-2012 şi până în prezent, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, prin prof. gr. I Edmond Emanuel Sabin, coordonează competiţia internaţională de matematică în limba franceză Mathématiques sans frontières, nivel liceu, şi Mathématiques sans frontières Junior, nivel gimnaziu.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Suceava, reprezentat prin insp. Tatiana Vîntur şi insp. Marinela Cristina Cimpoeşu şi Asociaţia cultural-ştiinţifică Mathématiques sans frontières din Strasbourg, Franţa, având la rându-i ca parteneri pe Réctorat de l’Académie, Inspection Pédagogique Régionale, Institut de Recherches sur l’Enseignement des Mathématiques, tot din Strasbourg.

Mathématiques sans frontières (Matematici fără graniţe) este un concurs între clase care rezolvă exerciţiile de matematică aplicată în echipă, sub ghidarea profesorului clasei, la simulare, şi sub supravegherea altor cadre didactice la concurs. Redactarea explicaţiilor/justificărilor se face în franceză pentru exerciţiile 2-13 (MSF)/2-9 (MSF Junior) şi în altă limbă modernă, la alegere, pentru exerciţiul 1. Subiectele şi baremul de corectare se primesc din Franţa, on-line, şi se transmit în şcolile participante în acelaşi mod.

Două Comisii Naţionale de Evaluare, una pentru Mathématiques sans frontières şi una pentru Mathématiques sans frontières Junior, evaluează lucrările, iar validarea rezultatelor/premiilor se face de echipa internaţională din Franţa, echipă care trimite şi diplomele respective.

Concursul a cunoscut, an de an, o participare numeroasă în România.

Emanat din dorinţa includerii elevilor români în competiţii internaţionale cu şanse egale de participare, a promovării muncii în echipă de elevi/profesori, a modernizării învăţământul românesc şi a sporirii motivaţiei învăţării matematicii/a limbii franceze în special, a schimbării opticii elevilor faţă de alte limbi străine, de a apropia teoria de practică şi de viaţă, concursul Mathématiques sans frontières/Mathématiques sans frontières Junior a părut şi, ulterior, s-a dovedit a fi adecvat materializării acestei dorinţe.

Semnalăm punctele tari ale concursului: singurul concurs care solicită toată clasa, se lucrează în echipă, echipa care termină poate ajuta o altă echipă aflată în dificultate, profesorul de matematică/franceză ghidează activitatea elevilor la simulare, se încurajează iniţiativa elevilor, elevii timizi sau cu ritm lent de învăţare nu se simt excluşi sau marginalizaţi etc., şi oportunităţile sale: colaborarea profesională între ţările Europei, colaborarea profesională între gimnaziu şi liceu, colaborarea între elevii unei clase, colaborarea între şcoală şi comunitate etc.

În anul şcolar 2015-2016 s-au obţinut următoarele premii şi menţiuni:

MSF: trei premii I, 13 premii II, nouă premii III şi 21 de menţiuni (rezultate pe ţară);

Judeţul Suceava: un premiu I, opt premii II, cinci premii III şi zece menţiuni;

MSF Junior: 27 de premii I, 34 de premii II, 34 de premii III şi 24 de menţiuni (rezultate pe ţară);

Judeţul Suceava: două premii I, 11 premii II, zece premii III şi şase menţiuni.

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt elevii claselor V-XI, iar cei indirecţi sunt profesorii de matematică/limbi moderne, părinţii, şcoala, comunitatea locală.

Contribuţia României în ultimii trei ani şcolari la evaluarea proiectului la nivel internaţional a fost foarte apreciată şi a constat în armonizarea programelor de matematică, a realizării unui studiu statistic comparativ al rezultatelor în colaborare cu echipa Italiei, a poziţionării competiţiei în sistemul educativ naţional (vârstă, nivel de studiu), îmbunătăţirea regulamentului general.

Adunarea Internaţională, 12-16 mai 2016, a organizatorilor a avut loc la Bergamo, Italia. Delegaţia României a fost compusă din Marinela Cristina Cimpoeşu - IŞJ Suceava, Giorgie Vlad - IŞJ Suceava, Edmond Sabin - Şcoala Nr. 1 Suceava, Mihaela Ursaciuc – Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Daniela Busuioc - Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava, Iuliana Mihalache - Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava şi Tamara Sabin - Şcoala Nr. 1 Suceava.

Prima zi a fost dedicată primirii delegaţiilor străine, înmânării unor mape cu materiale necesare dezbaterilor şi promovării turistice a zonei. Un moment deosebit a fost cel de la Fondazione Bergamo nella storia în care oficialităţile  oraşului, cadre universitare şi inspectori şcolari au salutat prezenţa competiţiei Mathématiques sans frontières/Mathématiques sans frontières Junior în viaţa comunităţii, punând în valoare valenţele sale formative şi educative.

În prima parte a zilei următoare, în Auditorium la Seminario au fost prezentate şase materiale, printre care un studiu comparativ realizat de Universitatea MI Birocca al manualelor de matematică folosite în Franţa, Italia, Anglia, un studiu despre Bergamo, oraşul ştiinţelor, şi un altul despre şcolile care în cei 25 de ani de competiţie s-au evidenţiat.

Ziua de 15 mai a fost la fel de încărcată, în prima parte s-a lucrat pe echipe, discutându-se despre problemele din concurs, s-au evidenţiat particularităţile programei din fiecare ţară, dar şi propuneri de rezolvare inedite. În plen, s-a făcut sinteza activităţii grupelor, s-au dat indicaţii pentru comunicarea pe platforma dropbox, responsabilii locali şi cei internaţionali au prezentat raportul anual al competiţiei 2016. S-au stabilit datele competiţiei 2017 şi ale Adunării Internaţionale 2017. Aceasta din urmă va fi în România, la Bucureşti, dacă proiectul Erasmus va fi aprobat, sau la Suceava, la Gura Humorului, coordonat de Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului şi Şcoala Nr. 1 Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, la Bergamo - Italia, reprezentând România în competiţia internaţională Mathématiques sans frontières 2016.
 Vizualizări articol: 3157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, la Bergamo - Italia, reprezentând România în competiţia internaţională Mathématiques sans frontières 20160.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei