Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mai 2016 - Anul XXI, nr. 118 (6231)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La răspântii de veacuri

Într-o armonie de sunet şi culoare, un spectacol intercultural remarcabil s-a desfăşurat pe scena Casei de Cultură a oraşului Gura Humorului în data de 18 aprilie 2016. Participanţii la acest eveniment au fost elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială „Petru Comarnescu”.

Spectacolul s-a dorit a fi o filă de istorie ce a însumat date referitoare la existenţa românilor şi a altor naţionalităţi pe aceste plaiuri încă de la 1241 până în zilele noastre, transpusă pe scenă în mod artistic.

Ideea de bază a momentului artistic s-a constituit în scoaterea în evidenţă a bunei înţelegeri dintre toate etniile ce au trăit în localitatea noastră de-a lungul secolelor.

Comunitatea noastră din oraşul Gura Humorului, formată din cetăţeni români, nemţi, ucraineni, slovaci, poloni, evrei, romi, a demonstrat dintotdeauna că aceştia au trăit şi au muncit împreună cu onestitate şi încredere reciprocă, bunăcuviinţă şi bunăvoinţă, demnitate şi solidaritate, respect şi omenie. Tradiţiile şi valorile culturale specifice sau comune au creat o deschidere către bine şi frumos şi au permis fiecăruia dintre noi să simtă plenar solidaritatea sa cu ceilalţi oameni în spaţiu şi timp.

Liantul între momentele de referinţă ale spectacolului a fost marcat de povestea unei bunicuţe (Paşcovici Irina) spuse nepotului (Ivanovici Gabi) care tocmai a aflat de unde îi provin rădăcinile.

Hora românească, dansul german, cel rusesc, evreiesc, ţigănesc sau cele moderne, corul condus de prof. Beleca Lenuţa au primit cu prisosinţă ropote de aplauze furtunoase.

... şi povestea ne-a adus la zilele noastre, în care elevii şi profesorii înscrişi în proiectul Comenius şi Erasmus+ se mândresc cu activităţi şi rezultate remarcabile.

Cadrele didactice implicate în spectacol au fost cele participante la mobilităţile din cadrul Proiectului Erasmus+ „Lume nouă, viaţă nouă” derulat în unitatea noastră de învăţământ în perioada 2014-2016, profesor coordonator proiect Varvaroi Simona, director Lămăşanu Eniko, profesor Beleca Nicoleta - creator al scenariului, profesor Beleca Lenuţa - dirijor, precum şi ceilalţi membri ai echipei de proiect: profesor Gherghel Mariana,  profesor Moţoc Iulia, profesor învăţământ primar Bartoş Eleonora, profesor învăţământ primar Manoliu Rodica, profesor învăţământ primar Atănăsoaie Elena, profesor învăţământ primar Pintilie Eva, profesor învăţământ primar Mihăilescu Loredana, profesor Aluculesei Ema, profesor Batîr-Rusu Florin.

Acest spectacol a avut menirea de a stimula creativitatea, talentul, simţul estetic al elevilor, dar şi al cadrelor didactic, şi a reuşit aceasta.

Sondajele de opinie au reliefat aprecierile pozitive ale spectatorilor: “Mi-a plăcut spectacolul foarte mult, a fost instructiv şi educativ. Am apreciat munca cadrelor didactice.  Ne-a trezit atât mândria locală cât şi cea naţională, este bine să se permanentizeze”, afirmă profesor pensionar Bălan Domnica, în vârstă de 87 de ani, fostă absolventă a acestei şcoli.

În concluzie, obiectivele acestui produs final al Proiectului Erasmus+ „Lume nouă, viaţă nouă” au fost atinse cu desăvârşire.

Menţionăm că proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus+. Informaţiile furnizate in acest articol reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar ANPCDEFP şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care ele sunt folosite.

Prof. înv. primar Elena Atănăsoaie 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La răspântii de veacuri.
 Vizualizări articol: 3415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
La răspântii de veacuri1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei