“Îţi poţi schimba lumea doar schimbându-ţi cuvintele.” (Joel Osteen)
Activitatea ”E toamnă… la noi au înflorit cuvintele care mângâie” - derulată la Școala Gimnazială Ciocănești în cadrul Săptămânii Educației Globale - a fost concepută ca metaforă a unui început: să-i ajutăm pe elevi să descopere puterea cuvintelor de a oferi alinare, încredere, speranță și să-i încurajăm ca folosindu-le, să înlocuiască comportamentele agresive cu comportamente de relaționare adecvate.
Discuțiile s-au purtat pe marginea a trei ”cazuri” - situații reale înregistrate la Asociația Telefonul Copilului. Elevii au lucrat pe grupe, cerându-li-se să găsească în comunicare calea de a oferi sprijin copiilor ale căror situații de viață le-au aflat. Cazurile prezentate au constituit puntea de legătură pentru a descoperi și discuta asupra unor posibile situații asemănătoare din școală și asupra modalităților prin care ei, elevii, le pot schimba. Sfaturile lor, încurajările și soluțiile pe care le-au propus au primit numele de ”cuvinte care mângâie” și acestea, fiind scrise pe foi decupate sub forma unor flori, au devenit cele mai sensibile, dar și cele mai puternice flori pentru că au reușit să înflorească din sufletul lor.
Fiecare clasă și-a demonstrat implicarea în activitate prin alegerea unui citat care promovează comunicarea și pe care l-au afișat pe ușă.
Și pentru că elevii au fost extrem de receptivi la activitate și au găsit cu atât de multă ușurință cuvintele care pot să schimbe lumea făcând-o mai bună, ne-am decis ca în perioada 15 noiembrie - 15 decembrie 2015 să derulăm la Școala Gimnazială Ciocănești Campania ”Dăruim cuvinte care mângâie”. De această dată, au dărui cu adevărat cei care au știut să se folosească de comunicare pentru a-și îmbunătăți relațiile cu colegii sau cu cadrele didactice, demonstrând că violența poate fi învinsă și prin cuvânt. Indirect, cei care s-au simțit ajutați, încurajați, recompensați prin cuvinte, ”au dăruit” în numele celor care le-au făcut un bine și i-au ajutat să fie mai încrezători în ei. Cuvintele care mângâie” au fost apoi ”donate” altor elevi care doresc să-și îmbunătățească relațiile cu colegii/profesorii lor.
Consilier educativ, prof. Claudia Angela Samson
Școala Gimnazială Ciocănești