În perioada 8-13 noiembrie 2015, patru cadre didactice de la Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava s-au deplasat în Austria, la Graz. Aceasta reprezintă primul flux de mobilitate cu aria de intervenţie ”Incluziune europeană” din cadrul proiectului ”Dezvoltarea antreprenoriatului în contextul diversităţii europene”, finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, acţiunea cheie K1 – Mobilitatea persoanelor în scop educaţional.
Profesorii Alexandra Reindl, Gabriela Mihaela Dobrescu, Florina Creţu şi Iuliu Gusbeth s-au întâlnit la Graz, în cadrul unor activităţi comune, cu patru profesori din Germania. Activităţile au fost derulate în urma parteneriatului cu University of Teacher Education Styria – Pädagogische Hochschule Steiermark, organizaţie specializată în formarea profesorului, educaţia continuă şi educaţia adulţilor, dar şi de învăţarea pe tot parcursul vieţii.
În urma activităţilor desfăşurate, profesorii români au colaborat cu profesorii germani pentru a înţelege mai bine noţiunea de ”incluziune” şi problemele aferente. De asemenea, au corelat problemele ridicate în cadrul procesului de incluziune cu pedagogia Gestalt – prin care se evidenţiază faptul că dezvoltarea se realizează atât la nivel pedagogic şi didactic, cât şi, mai ales, la nivel personal. Principalele aspecte în metoda Gestalt sunt: realizarea unui potenţial creativ, capacitatea de percepţie şi auto-reflecţie, importanţa auto-învăţării, rezistenţa la învăţare şi parteneriate între profesori şi elevi.
În urma discuţiilor în cadrul activităţilor cu colegii germani, profesorii Colegiului Economic au învăţat mai multe despre punerea în aplicarea a pedagogiei incluzive – o pedagogie a diversităţii, care conţine în esenţa ei atribute cum ar fi: personalizată, optimistă, socială, o pedagogie a iubirii. Astfel, vor fi capabili să asigure un suport concret, eficient, bazat pe un mediu educaţional cât mai favorabil dezvoltării şi evoluţiei tuturor copiilor, corespunzător potenţialului şi nevoilor fiecărui elev.
Profesorii beneficiari au dezvoltat abilităţi şi competenţe necesare consilierii elevilor cu factori de risc. De asemenea, au dezvoltat şi vor dezvolta instrumente şi metode noi de predare-învăţare, de evaluare şi autoevaluare care se vor concretizat întru-un ghid de bună practică ”Cod de etică” şi o culegere de materiale didactice ”Mapa profesorului european”.
Proiectul ”Dezvoltarea antreprenoriatului în contextul diversităţii europene” este coordonat de prof. Cocuţa Mărioara Bejinariu. Proiectul răspunde nevoilor de dezvoltare personală şi profesională a cadrelor didactice şi, deopotrivă, nevoii instituţionale de a-şi consolida demersurile strategice pe o resursă umană eficientă. Următorul flux de mobilitate cu aria de intervenţie ”Managementul conflictelor” se va desfăşura în martie 2016, cu colaborare cu acelaşi partener austriac.
Echipa de profesori din fluxul 1 de formare
Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava