În perioada 11-14 octombrie 2012, ne-au vizitat prietenii noştri de la Mucharz, comună din Polonia, situată în apropiere de Wadowice, între Cracovia şi Auschwitz. Delegaţia a fost condusă de domnul primar Waclaw Wadolny, om deosebit, aflat de mai mulţi ani în fruntea acestei comunităţi de munteni polonezi. Au fost zile minunate şi vreau să cred că prieteniile legate vor dura peste timp, ca nişte punţi de suflet care să sfideze depărtarea şi timpul.
Am fost sprijiniţi în calitatea noastră de gazde de Mihaela şi Viorel Motoc, patronii de la „Casa Andreea”, oameni care, cu amabilitate şi eleganţă, au făcut astfel încât şederea prietenilor noştri la Mănăstirea Humorului să fie cât mai plăcută.
Vineri, 12 octombrie, ne-am deplasat în ţinutul Neamţului, vizitând cetatea marelui Ştefan, apoi Cheile Bicazului, la fel de impresionante ca întotdeauna, Lacul Roşu şi Mănăstirea Agapia unde, la ceas de seară, am fost fascinaţi de frumuseţea picturilor marelui Grigorescu. În drum spre Chei, ne-am oprit şi la Primăria Bicaz pentru a vedea placa de marmură neagră care aminteşte că acolo a fost găzduit în anul 1939, ca refugiat, Ignacy Moscicki - preşedinte al Poloniei între 1926 şi 1939.
Sâmbătă, 13 octombrie, ne-am propus să vizităm Târgul de Turism al Bucovinei, organizat în faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava. Înainte de Târg însă, ne-am urcat în microbuzul condus de domnul Dragoş Buliga şi am trecut pe la Mănăstirea Dragomirna, care ni s-a înfăţişat impunătoare, cu ziduri de cetate, oglindindu-şi frumuseţea în apele lacului din preajmă.
La Târgulde Turism program de voie, cu vizitare standuri, vizionare spectacol, vizitarea Palatului Administrativ, cumpărături, punctul de întâlnire fiind cortul arondat zonei Humor, unde oaspeţii noştri au fost primiţi cu voie bună, cu gustări tradiţionale, dar şi cu afinată şi palincă de prune. Târgul în sine, unde şi comuna noastră a fost reprezentată cu cinste de către domnul Carolică Bordea, reprezentanţi ai primăriei, precum şi de membri ai Asociaţiei „Obcinele” din Poiana Micului, în frunte cu domnul preşedinte Lucaş Iuraszek, a fost o reuşită, fiind apreciat cu încântare şi de prietenii din Mucharz.
Vreau să mulţumesc aici membrilor Consiliului Local şi salariaţilor instituţiei noastre pentru implicarea de care au dat dovadă în scopul asigurării succesului acestor activităţi.
Spre seară ne-am deplasat în satele Pleşa şi Poiana Micului, locuite şi de etnici polonezi, prietenii noştri făcând cadouri şi donaţii de carte Şcolii cu clasele I-VIII „Krystyna Bochenek” din Poiana Micului, reprezentată de către domnul director Leonard Butucea şi doamna profesoară de limbă polonă, Anelia Voloşciuc. În sfârşit, după ce l-am vizitat pe părintele Gabriel Bucur la Biserica romano-catolică „Fericitul Ioan Paul al II-lea”, felicitându-l cu ocazia zilei de naştere, am poposit într-un loc pitoresc, la margine de deal, unde am fost întâmpinaţi de către domnul Liviu Beleca după toate regulile ospitalităţii bucovinene. Iar acordeonista Bogusia, împreună cu alţi etnici poloni din Poiana Micului, a interpretat frumoase cântece poloneze, spre încântarea prietenilor din Mucharz, care nu au stat mult pe gânduri şi s-au alăturat grupului. A fost o seară de neuitat şi, sperăm noi, o surpriză plăcută pentru fraţii noştri munteni.
Duminică, grupul folcloric „Voinicelul” din Mănăstirea Humorului, condus de către doamna învăţătoare Elena (Uţa) Candrea, ne-a încântat cu un frumos program artistic, după care au urmat îmbrăţişările, strângerile de mână şi apoi… despărţirea! Ne-au rămas multe amintiri frumoase şi speranţa unor noi întâlniri, în urma cărora planurile şi proiectele comune să se concretizeze în realizări benefice pentru comunităţile noastre. Mulţumim celor din Mucharz pentru vizită şi îi asigurăm de toată prietenia şi preţuirea noastră.
Do widzenia!
Prof. Constantin Moldovan,
Primarul comunei Mănăstirea Humorului