Autoarea, foarte tânără, foarte modestă şi foarte curajoasă este humoreana noastră Petronela Prepeliţă şi se află la a doua sa carte. Volumul intitulat „Predispoziţie genetică” (264p) a apărut la Editura „MondoRO – Bucureşti în 2011, după ce publicase în 2009 romanul de debut „Goana după lumină”.
Încă de la primele pagini, autoarea alături de cititor descoperă şi parcurge firul acţiunii, aflând odată cu el conflictul, întâmplările în care sunt implicate personajele.
Ca şi-n prima carte, două surori, Cezara şi Clara Petrescu, trăiesc o profundă dramă familială. Cezara este o tânără doctoriţă la o clinică din Elveţia, cu mari perspective profesionale, iar Clara, mezina abia intrase în adolescenţă. Părinţii celor două surori mor într-un grav şi dubios accident de maşină. Fiind implicaţi în afaceri în urma lor rămâne ca datorie o sumă de peste 300.000 de euro. Cezara apelează la un prieten din Elveţia, dar, în cele din urmă, cele două fete urmează a suporta condițiile impuse de coacţionarii afacerii.
Din acest moment, autoarea ne dă posibilitatea să cunoaştem faţa malefică a unor „afaceri” din hoteluri cu „fete, cu ciocniri dintre grupuri mafiote, răpiri, racolări, unde banul este regele.
Cele două surori erau programate spre a fi exploatate în această direcţie, până la achitarea sumei de 300.000 de euro.
Inteligenţa şi profesia, dar şi curajul Cezarei, au rolul de a face faţă grelelor încercări. Bărbaţii, Răzvan Brad, liderul afacerii şi fratele său Denis Brad, nişte „duri” care dictează mersul afacerilor, precum şi condiţia „fetelor”, tangenţa cu lucrătorii din poliţie, concurenţa altor „afacerişti” pun cititorul în faţa unor situaţii de neprevăzut. În unele din aceste momente, Cezara, ca medic, este de mare folos, şi ne surprinde prin riscul pe care şi-l asumă uneori. Dacă mezina Clara se clatină în luptă, Cezara nu numai că rămâne verticală, dar ameliorează relaţia cu adversarii. Nu numai că-i salvează sănătatea fizică a lui Denis, dar şi sănătatea sufletească a celor doi fraţi se schimbă. Fără nimic facil, forţat, sau artificial, sentimentul iubirii acoperă hăul cenuşiu din viaţa acelor tineri. Cartea este o dovadă că viaţa este de o complexitate copleşitoare şi că sufletul omului nu poate rămâne înafara ei.
Titlul cărţii face trimitere la unele vulnerabilităţi privind sănătatea personajelor, profesie în care Cezara, personaj principal reuşeşte. Este un personaj feminin tânăr, atât de încercat, din prezentul nostru, care nu putea fi realizat decât de un scriitor cu talent, despre care vom mai auzi, cu siguranţă.
Tema romanului arată cm poate ieşi învingătoare iubirea din lupta cu tenebrele unei vieţi pornite a călca orice lege.
Mottoul autoarei susţine această temă:
„Legată la ochi, rătăcesc fără vină prin perdeaua de foc, labirint şi lumină …
Dar, chiar oarbă de-aş fi, să ratez n-aş putea, Calea ce duce spre inima ta!”
Felicitări, draga noastră scriitoare, Petronela! La mulţi ani şi cât mai multe volume noi!
prof. Viorica Lavric, Gura Humorului