Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 6 dec 2011 - Anul XVI, nr. 288 (4886)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Omagiu profesorului Dumitru Mezinu

Profesorul de fizică gr. I Dumitru Mezinu s-a născut în comuna suceveană Grămeşti, la data de 17.02.1940, din părinţi Vasile şi Elena Mezinu, de profesie ţărani, având ca frate mai mic de vârstă pe Mihai Mezinu, fost profesor de fizică şi directorul Colegiului „Dragoş Vodă”, decedat în anul 2008, în etate de 66 ani, şi ca soră pe Măria Mezinu, asistentă medical.

A urmat şcoala primară în comuna natală, studiile secundare la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi" din Rădăuţi, iar cele universitare la Facultatea de Fizică de la Universitatea „Al. I. Cuza" din laşi. A funcţionat cu onoare şi demnitate în cadrul prestigiosului lăcaş de cultură, ştiinţă şi conduită militară Colegiul Militar „Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, fiind şi director de studii o perioadă îndelungată de timp.

Împreună cu apreciaţii colegi din catedra de fizică, Măria Zaharia (devenită prin căsătorie Mezinu), Rahila Sava, Ileana Ulian, Vlad Rădăşanu, Toader Hrimiuc, profesorul a contribuit efectiv şi responsabil la realizarea şi modernizarea laboratorului de fizică şi merită ca factorii de răspundere din conducerea colegiului militar să-i dea denumirea de Laboratorul de fizică „Dumitru Mezinu".

În mod permanent, profesorul s-a preocupat de perfecţionarea sa didactică, trecându-şi la timp şi cu succes toate gradele didactice în învăţământul preuniversitar, iar la unele din ele am participat în calitate de membru al comisiilor pentru stabilirea calificativelor. Profesorului D. Mezinu i s-au încredinţat anumite funcţii: şef de catedră fizică, director de studii, coordonator exemplar al cercului pedagogic de specialitate din zona Câmpulungului, metodist al Inspectoratului Şcolar, efectuând numeroase inspecţii speciale profesorilor înscrişi pentru obţinerea gradelor didactice în învăţământul gimnazial şi liceal. În trecutul nu prea îndepărtat se făceau periodic schimburi de experienţă cu şcolile înfrăţite, unde se prezentau referate ale profesorilor şi elevilor pe teme ştiinţifice, culturale, concursuri sportive şi activităţi practice, urmate de dansuri educative de neuitat. Asemenea activităţi didactice au avut loc şi între Liceul „Nicu Gane" şi Liceul Militar „Ştefan cel Mare", profesorul D. Mezinu fiind o prezenţă activă în organizarea acţiunilor; el a funcţionat şi la Colegiul „Dragoş Vodă", unde director era fratele său, Mihai Mezinu, iar din catedra de fizică mai făceau parte renumitele profesoare Elena Bezrodnîi, Doina Drimuş şi alţii. Din mariajul cu eminenta profesoară Maria Mezinu a rezultat o minunată fiică - Ionela - care a îmbrăţişat cariera părinţilor, căsătorindu-se cu un deosebit coleg de la Facultatea de Fizică din Iaşi, fiind stabiliţi actualmente în Germania. Afirm cu multă certitudine că decedatul profesor D. Mezinu a fost un cadru de excepţie în învăţământul românesc, demn de urmat. Cu tristeţe aduc la cunoştinţă că în ultimii ani din viaţă, regretatul profesor s-a îmbolnăvit incurabil, suferea sufleteşte şi trupeşte în locuinţa sa şi în spitalul din localitate. A închis ochii pentru totdeauna în nefasta zi de 28.10.2010, lăsând în urma sa numai regrete eterne şi amintiri de neuitat...

A fost înmormântat cu evlavie în cimitirul „Ionei” din Câmpulung Moldovenesc. Neştiind data decesului şi înmormântării defunctului D. Mezinu, n-am putut participa la funeraliile religioase, fapt care m-a determinat ca în ziua de 05.11.a.c. să mă deplasez din Fălticeni la Câmpulung, unde împreună cu profesorul Vlad Rădăşanu, am vizitat pios mormântul colegului de breaslă şi în aceeaşi zi am depus omagiul cuvenit şt profesorilor de fizică Mihai Mezinu, Nicolae Sava şi Ileana Ulian din celelalte două cimitire ale urbei.

 

Constantin Popa, profesor de fizică, gr. I şi Cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omagiu profesorului Dumitru Mezinu.
 Vizualizări articol: 2793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Omagiu profesorului Dumitru Mezinu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei