Săptămâna trecută, în sediul Parlamentului European de la Bruxelles, s-a desfăşurat concursul EUHackathon, un eveniment organizat şi coordonat de Petru Luhan, destinat pentru a atrage atenţia asupra lipsei unei legislaţii concrete în cazul internetului şi serviciilor oferite de companiile ce îl furnizează în diferite ţări.
Întreg concursul nu a durat mai mult de 24 de ore, pe parcursul cărora peste 50 de specialişti IT s-au organizat în echipe cu scopul de a crea programe ce pot facilita transparenţa pe internet astfel lucrând în favoarea cetăţenilor din Uniunea Europeană şi nu numai.
Parlamentarul european Petru Luhan, precum şi întreg grupul PPE, se declară un susţinător a tinerilor care s-au înscris în acest proiect şi speră ca demersul său „să ofere posibilitatea de a dezvolta reguli mai clare, la nivel legislativ, în ceea ce priveşte calitatea şi transferul datelor pe internet". Efortul de a organiza acest concurs s-a bucurat de implicarea unor nume cunoscute în spaţiul virtual. Selecţia participanţilor a fost făcută angajaţi Google şi Skype, două companii vădit interesate de orice schimbare în domeniul transferului de date şi în protejarea informaţiilor confidenţiale.
Printre cei invitaţi să ia cuvântul la premierea câştigătorilor s-a aflat şi bloggerul Amira Yahyaoui din Tunisia, care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la filtrele şi restricţiile pe care furnizorii de internet le impun populaţiei tunisiene: „Internetul este o lume democratică, acesta este motivul pentru care trebuie să lucrăm pe transparenţă, deoarece, la fel ca şi oricare alt regim politic, democraţia este contestată de mulţi".
Printre câştigătorii acestei prime ediţii de Hackathon se numără şi echipa din România, care a reuşit să obţină locul al III-lea în concurs la secţiunea „Vizibilitatea datelor pentru consumatori", având în componenţă şi un sucevean, Alexandru Artimon, student în Bucureşti. Locul întâi a revenit, la această categorie, unei echipe din Italia, iar premiul a constat în 5.000 de euro. La secţiunea „Transparenţă globală", marele premiu a fost adjudecat de o echipă mixtă din Germania şi Luxemburg, însă ţara care a plecat acasă cu cele mai multe trofee a fost incontestabil Italia, cu trei premii la ambele categorii.