În vremuri în care fără voia noastră devenim tot mai pragmatici şi mai individualişti, puţină lume ştie că în România există voluntariat bazat pe legaturi de prietenie ce dăinuie de peste 20 de ani între oameni pe care îi despart peste 2000 km. Aşa se întâmpla cu marea familie ASAP (Association Sevriolaine d’Aide et de Partage, sau în varianta ei autohtonă, Asociaţia Suceveană de ajutor şi prietenie), care a luat naştere în urma operaţiunii « Salvaţi satele româneşti » demarate în anul 1989, când satul Iacobeşti a fost luat sub aripa protectoare a satului francez Sevrier pentru a împiedica astfel distrugerea acestuia de către comunişti. De peste 20 ani, ca un arc peste timpuri, acelaşi grup de locuitori ai satului francez desfăşoară acţiuni menite să acorde locuitorilor din Iacobeşti nu numai un sprijin material, ci şi o educare a spiritului civic, în special în cazul tinerei generaţii. Acest lucru a fost posibil şi datorită unor sejururi de imersiune lingvistică şi culturală acordate începând din anul 1998 studenţilor francofoni ai Universităţii « Stefan cel Mare » din Suceava, însoţiţi în experienţa lor de un locuitor al satului Iacobeşti.
În timp, legătura creată între membrii ASAP din Franţa şi cei din România a devenit trainică şi prolifică, iar una dintre cele mai mari realizări ale asociaţiei a fost construirea şi punerea în funcţiune a unui nou punct sanitar în Iacobeşti, sătenii nemaifiind astfel nevoiţi să parcurgă 10 km pana la cel mai apropiat dispensar. Pe lângă aceasta ampla acţiune, în România ASAP-ul a făcut posibile modernizarea şi utilarea pediatriei de la spitalul judeţean, racordarea la reţeaua de apa potabila a comunei Grăniceşti, utilarea şcolii din Iacobeşti şi finanţarea unor acţiuni recreativ-educative pentru copiii din sat.
Pentru că şcoala din Iacobeşti nu reprezintă pentru ASAP doar punctul de întâlnire al membrilor asociaţiei franco-romane, ci şi un loc în care aceştia au investit afectiv, pe lângă dotarea materiala a scolii şi organizarea de tabere pentru elevi, ASAP-ul este în fiecare an Moş Crăciun pentru copiii de la Şcoala cu clasele I-IV din Iacobeşti. Cu sprijinul membrilor suceveni ai asociaţiei are loc anual unul dintre episoadele cele mai emoţionante din cadrul prieteniei franco-romane, şi anume înmânarea cadourilor în cadrul serbării de Crăciun.
Anul acesta activitatea s-a desfăşurat sâmbătă, 18 decembrie şi i-a avut ca protagonişti pe elevii şi preşcolarii de la şcoala din Iacobeşti, care au pregătit ca întotdeauna un program special sub îndrumarea învăţătoarei şi a educatoarei din sat. Deşi membrii ASAP din Franţa nu au putut fi prezenţi fizic la serbare, prin colaboratorii lor din Suceava, care au înregistrat şi fotografiat serbarea, aceştia s-au putut bucura încă o dată de talentul actoricesc şi muzical al copiilor şi de bucuria de pe chipurile lor în momentul primirii cadourilor chiar din mâinile Moşului. Acesta a fost ajutat anul acesta de hipermarketul Auchan care a fost alături de spiriduşii Moşului atât la cumpărături, cât şi la transportul cadourilor la şcoala din Iacobeşti.
Moşul a fost darnic şi în acest an şi i-a învăţat încă o dată pe cei implicaţi în acţiunea de voluntariat să trăiască bucuria de a-i ajuta necondiţionat pe ceilalţi, de a dărui zâmbete şi de a preţui tradiţiile româneşti. Mulţumim ASAP-ului din Sevrier că există, că îşi face simţită prezenţa chiar şi de la peste 2.000 de km distanţă şi că şi-a găsit un spiriduş de nădejde în Asociaţia din Suceava!
Colaboratorii ASAP Suceava