A intrat în tradiţia dolheştenilor ca în săptămâna premergătoare datei de 12 aprilie a fiecărui an, zi în care după aprecierea multor istorici, în 1457, viitorul „Soare al Moldovei”, Ştefan cel Mare şi Sfânt, ar fi biruit aici, la Dolheştii Sucevei, în bătălia pentru tron împotriva lui Petru Aron, să se implice şi să participe la sărbătoarea locală sub simbolicul nume, „Zilele Şendrea - Dolheşti”, deja ajunsă la ediţia a treia.
Anul acesta la sărbătoarea lor, localnicii s-au simţit mai curaţi, mai bogaţi sufleteşte, dat fiind faptul că aceasta a coincis cu „Săptămâna Luminată”.
Ca principal artizan în organizarea manifestărilor au fost Consiliul Local, conducerea Şcolii de Arte şi Meserii „Hatmanul Şendrea” precum şi directorul Căminului Cultural „Petrache Sandovici”, cu bibliotecara din cadrul acestuia.
Cele mai atractive momente au fost deschiderea în incinta sălii mici din căminul cultural a unei expoziţii personale de artă plastică, desfăşurarea concursului de tenis de masă şi a cupei „Zarul Norocos” la jocul de table. Atmosfera s-a încins, cu toate că vremea nu a fost prea prielnică, cu scrânciobul instalat în curtea plină de verdeaţă din centrul urbei, de gălăgia zglobie a copiilor ce-au exploatat din plin parcul special amenajat pentru ei.
Pentru câtva timp circulaţia de pe artera principală a fost deviată, aici desfăşurându-se în premieră un concurs de biciclete la care cei mai mici ciclişti au depus toată forţa pentru a trece primii linia de sosire.
Însă cel mai emoţionant punct cuprins în programul de organizare şi desfăşurare a sărbătorii a fost cel care a avut loc în faţa ctitoriei întâiului stăpân al satului, simbolul local, cumnatul şi cel mai devotat colaborator al lui Ştefan Voievod, Hatmanul Şendrea, loc în care îşi poartă somnul etern împreună cu soţia lui, Maria, cu cele două fiice, Neacşa şi Draja, şi tatăl lui.
Sub o stare emoţională aparte, săteni de toate vârstele au asistat la un program artistic care a ţinut să pună accent pe rolul ce-l constituie perpetuarea acestei sărbători locale.
Dacă ediţia a treia a cunoscut o creştere calitativă şi cantitativă în paleta organizatorică, cei ce sunt implicaţi ca diriguitori pentru popularizarea şi cunoaşterea principalei sărbători originale a Dolheştiului, doresc pe viitor colaborarea cu alte localităţi, atragerea unor formaţii, efectuarea de schimburi de experienţă, astfel încât zilele începutului de aprilie să fie aşteptate în fiecare an de consăteni cu mai multă nerăbdare şi mai mult entuziasm.
Costel BEPHU