L-am întâlnit pe maestrul Friederich Şvarţ în toamna lui 1987, nu ca dansator sau coregraf, ci ca un simplu meseriaş care repara pălării. Am rămas cucerit şi ataşat de acest nume încă din primele clipe. Mi-a dezvăluit secretul unei pălării, cum se poartă, cum trebuie respectată o pălărie ca să fii şi tu la rândul tău apreciat de societate, apoi mi-a vorbit de frumuseţea cântecului şi dansului folcloric românesc. Aşa m-am ataşat atât de omul Friederic Şvarţ, cât şi de maestrul Friederic Şvarţ.
Pe 4 martie s-au împlinit cinci ani de când a plecat de lângă noi părintele coregrafilor suceveni: maestrul Friederic Şvarţ. Sunt convins că o mulţime de oameni l-au cunoscut de-a lungul carierei sale, atât ca angajat al Ansamblului de cântece şi dansuri populare „Ciprian Porumbescu”, dar şi în calitate de coregraf la alte formaţii. Îmi amintesc că maestrul Friederic Şvarţ a format multe generaţii de dansatori, fiind cunoscut ca o adevărată "pepinieră" pentru folclorul românesc. Friederich Şvarţ a lăsat în urma lui, pe lângă creaţiile pe care le-a predat, un cufăr plin de cântece şi dansuri populare româneşti, dar şi nenumărate obiceiuri moştenite de neamul nostru în decursul secolelor îmbinate cu tradiţia românească. Un mic remember pentru Friederic Şvarţ este tot ce putem face acum.
De asemenea, m-a bucurat faptul că Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava şi Ansamblul folcloric studenţesc “Arcanul” va prezenta astăzi, la ora 18,00 un spectacolul folcloric “Joc şi cântec din străbuni”, in memoriam maestrului Friedrich Şvarţ.
Dan ACIBOTARITEI