TRAVELLING TOYS TALKING este titlul Proiectului Multilateral Comenius, finanţat de Comisia Europeana prin intermediul ANPCDEFP, în cadrul Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii (Lifelong Learning Programme) şi derulat în perioada 2008-2010 în Grădiniţa cu program normal Pătrăuţi din cadrul Scolii de Arte şi Meserii Pătrăuţi.
O echipa formata din educatoare responsabile fata de misiunea pe care grădiniţa o are de îndeplinit în aceasta perioada, au realizat o colaborare eficienta cu rezultate extraordinare: Estonia– coordonator de proiect, Polonia, Irlanda de Nord, Anglia şi bineînţeles România.
Împreună, am hotărât să abordăm tema TRAVELLING TOYS TALKING, motivul fiind impactul pe care aceste cuvinte l-au avut, în urmă cu trei ani, la Eslingen-Germania, în rândul coordonatoarelor de proiect Marika Kissa/Estonia, Catherine Ryers/Anglia, Davina Mckay/Irlanda de Nord, Julita Kamirowska/Polonia şi Graţiela Meşteriuc /România.
Prietenie, creativitate, cutezanţă
Prietenia, explorarea, diversitatea, spaţiul, interculturalitatea, creativitatea şi cutezanţa oferă o mare varietate de posibilităţi.
Ne-am propus să folosim tradiţii, obiceiuri, poveşti, rime, cântece, jocuri, desene cunoscute din ţările participante la proiect, pentru a organiza diverse activităţi interesante.
Grupul ţintă este format din copiii de 5-7 ani, educatoare şi părinţi.
Acest proiect le va oferi copiilor şansa de a-şi dezvolta aptitudini sociale.
Parteneriatul Comenius a deschis uşa Europei pentru cadrele didactice şi copiii din Pătrăuţi şi îi ajută să cunoască mai multe despre fiecare ţară, cu modalităţile de lucru şi metodele proprii.
Oportunităţi
Preşcolarii vor împărtăşi aceleaşi interese lucrând la acelaşi proiect şi învăţând despre viaţă, cultură, limbile vorbite de celelalte ţări, le va deschide mintea şi îi va face să înţeleagă că oamenii sunt aceiaşi, oriunde ar trăi. Vor înţelege că prietenia, empatia şi înţelegerea sunt cele mai importante lucruri pentru oameni.
Proiectul Comenius le-a dat cadrelor didactice din Pătrăuţi oportunitatea de a-şi împărtăşi ideile şi modalităţile de predare, educatoarele din zone dezavantajate simţind că sunt egale cu cele care au posibilitatea să folosească aceleaşi metode de predare dar au şcoli mai bine echipate tehnic.
Schimburi de experienţă
A fost important ca toate cadrele didactice să cunoască condiţiile fiecăruia şi credem ca împărtăşirea ideilor este cea mai bună modalitate pentru a-i uni pe europeni şi a-i face mai toleranţi.
Astfel, au participat la mobilităţi - schimburi de experienţă în Anglia, Polonia, Irlanda de Nord şi Estonia un număr de opt cadre didactice din grădiniţa coordonatoare din Pătrăuţi şi din cadrul instituţiilor locale asociate: Grădiniţa Nr. 10 Arlechino Suceava şi Asociaţia Educatorilor Suceveni.
Coord. Proiect, ed. Graţiela MESTERIUC