În zilele de 6 şi 7 iunie s-a desfăşurat la Bucureşti Festivalul Internaţional de teatru pentru elevi ,, George Constantin”, Ediţia a XI-a, sub egida MECI, Casei Corpului Didactic Bucureşti, Palatului Naţional al Copiilor ş.a.
Din peste 120 de formaţii înscrise în concurs, au fost selectate 25 de echipe de teatru care au fost invitate să prezinte spectacole pe scena Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti, în faţa unui juriu format din actori şi regizori de renume ai teatrului şi filmului românesc. Premiul cel mare a revenit formaţiei de teatru de la Clubul Copiilor din Gura Humorului, în parteneriat cu Şcoala Nr.1 din Gura Humorului.
Cei care s-au preocupat cu dăruire de pregătirea micilor artişti sunt d-na institutor Paraschiva Cardasim şi d-nul profesor Gheorghe Solcan. Copiii Filip Cardasim, David Cardasim, Diana Rotar, Adrian Grabovschi, Andrei Paşcovici, Robert Ungureanu, Daria Gheorghiu, Paul Croitoru şi Adrian Prodan, elevi, cu o excepţie, în clasele I- IV, au încântat asistenţa interpretând un fragment din piesa ,, Dănilă Prepeleac”( după Ion Creangă ). Textul versificat aparţine d-lui Gheorghe Solcan, autorul cărţii ,,Ion Creangă. Joc şi spectacol.Teatru pentru şcolari”, Editura Muşatinii 2007.
,,Actorii” Filip Cardasim şi David Cardasim sunt fiii d-nei institutor Paraschiva Cardasim şi Diana Rotar este verişoara celor doi fraţi. Toţi trei au avut roluri consistente în piesa mai sus amintită.
Filip Cardasim, elev în clasa a II-a, în clasa mamei sale, de la Şcoala Nr. 1, a primit premiul cel mare pentru rolul principal masculin, pentru rolul lui Dănilă din piesa ,,Dănilă Prepeleac”.
Butaforia a fost realizată de domnul Radu Hlaghi. Colaborarea celor doi dascăli care au format, împreună cu copiii, o echipă performantă, ne bucură, fiind pentru noi, care, am preţuit cartea şi am respectat şcoala, un semnal de revenire la normal.
Mesajul lor la un Festival Internaţional, acum când şi noi facem parte din UE, a fost exprimat de d-nul Gheorghe Solcan la premiere ,,Creangă a trăit, trăieşte şi va trăi!” Este bine să intrăm în Europa cu ce avem noi mai bun. cu obiceiuri, tradiţii, şi, de ce nu, cu marii noştri clasici.
Ne bucură orice succes al copiilor noştri, cu atât mai mult, cu cât, în ultima vreme, viaţa lor artistică pare să ne amintească de titlul ,,locul unde nu se mai întâmplă nimic”, dacă ne referim la teatru.
Celor doi educatori li se potriveşte elogiul adus de poetul Dimitrie Anghel florii de măgheran, care trece neobservată având culoarea cenuşie ( mai mult decât modestă). Multă lume nu ştie că măgheranii ,,ascund atâta parfum şi poezie”.
Le mulţumim ,,măgheranilor” noştri colegi că ne-au făcut, împreună cu micii artişti, bucuria ,,Premiului cel Mare”.
Astfel se alătură efortului edililor la scoaterea noastră din anonimat.
Profesor Viorica Lavric