Scopul competiţiei este valorizarea şi promovarea experienţelor pozitive în derularea proiectelor finanţate prin programe comunitare, stimulând creativitatea, inovaţia, spiritul de competiţie. Competiţia este organizată de MECI, iar la nivel local de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, prin inspectorul de programe.
În acest an, s-au înscris în competiţie 10 şcoli şi o grădiniţa, cu 15 produse finale realizate în cadrul proiectelor derulate. Juriul, format din inspectorii evaluatori Tatiana Vîntur, Mariana Drumea, Narcisa Ştefănescu, Elena Manuela David şi Lidia Acostoaie, preşedinte, a avut o misiune dificilă, dată fiind diversitatea produselor şi categoriile cărora se adresează, de la preşcolari până la elevi de liceu. În final, însă, au fost corect ierarhizate şi premiate produsele care au corespuns criteriilor cerute, respectiv să contribuie la consolidarea calităţii şi dimensiunii europene în educaţie, permite dezvoltarea de competenţe - cheie, poate fi integrat în curriculum şi utilizat în activităţile curriculare şi extracurriculare ale şcolii, facilitează progresul şcolar/profesional al grupului ţintă (soft educaţional, pagină web, revistă, programă de opţional) ş.a..
Câştigătorii premiului I, elevii de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni şi elevii de la Şcoala cu clasele I–VIII Todireşti, vor reprezenta judeţul Suceava la faza naţională a acestei competiţii, ce se va desfăşura la Oradea, în perioada 9-12 aprilie 2009.
Locul II a fost ocupat de Şcoala cu clasele I-VIII Adâncata şi Grădiniţa cu Program Normal Pătrăuţi, locul III revenind elevilor de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 10 Suceava şi de la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, care au obţinut si premiul de popularitate pentru cel mai util, creativ şi interesant produs final.
Toate produsele premiate au fost realizate în cadrul proiectelor multilaterale sau bilaterale Comenius, finanţate de Comisia Europeana prin Programul Life Long Learning. Un premiul special au obţinut elevii de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat“ Suceava, care au derulat un proiect finanţat prin fonduri ştiinţifice europene.
Calitatea şi diversitatea produselor prezentate dovedesc preocuparea elevilor şi cadrelor didactice pentru dezvoltarea cooperării la nivel european în plan educaţional.
Festivitatea de premiere s-a încheiat cu lansarea oficială a Spring Day 2009.
inspector şcolar integrare europeana si programe comunitare IŞJ Suceava