Profesorul Constantin Popa s-a născut în satul Vămeni, comuna Dolhasca, judeţul Suceava la data de 11 mai 1929 dintr-o familie numeroasă de şase copii, tatăl fiind învăţător, iar mama casnică. Anii de şcoală primară i-a făcut la Vămeni şi Dolheştii Mici, iar scoala secundară la Liceul Nicu Gane din Fălticeni, între anii 1942-1950. Din cauza originii sociale a părinţilor, considerat pe atunci chiabur, de-abia în 1953 a fost primit la Facultatea de Matematică şi Fizică, secţia Fizică din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, pe care a absolvit-o in 1958 cu diploma de profesor de fizică. A activat ca profesor de fizică la Şcoala Medie din Truşeşti-Botoşani şi la Liceul Nicu Gane din Fălticeni, trecându-şi cu succes toate gradele didactice din învăţământ, iar in 1991 s-a pensionat.
Constantin Popa mi-a fost un excelent profesor de fizică in liceu şi totodată un model de urmat în viaţă.
A înfiinţat, de-a lungul activităţii sale didactice, laboratoare de fizică în liceele din Truşeşti şi Fălticeni. A pregătit cu profesionalism numeroase serii de elevi pentru examenele de admitere în facultăţi, olimpiade de fizică la diferite niveluri locale, judeţene şi naţionale.
O deosebită preocupare a domniei sale a fost aceea că în anul şcolar 1971-1972 a înfiinţat prima clasă de fizică în Liceul Nicu Gane cu elevi selecţionaţi din liceele Fălticeni, Dolhasca, Liteni, Boroaia şi Draguşeni, fiind unica clasă de acest tip din judeţul Suceava.
De-a lungul anilor de învăţământ i s-au încredinţat diferite funcţii: preşedinte de bacalaureat şi preşedinte de admitere in licee
- membru în comisia de acordare a gradelor didactice profesorilor de fizică în cadrul Universităţii Alexandru loan Cuza din Iaşi
- şef de catedră în liceele menţionate mai sus
- responsabil de cerc de fizică ale profesorilor la nivel local, raional, regional şi judeţean
- metodist judeţean la obiectul fizică în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava
A scris şi publicat cărţile:
Metodica rezolvării problemelor de fizică la nivel liceal şi Compendiu de fizică liceal.
De asemenea a mai scris articole la revista Fizică şi Chimie din Bucureşti, precum şi diferite materiale teoretice şi practice la unele simpozioane de fizică, desfăşurate în: Suceava, Sibiu, Galaţi şi alte localităţi.
I s-au acordat diferite distincţii onorifice cum ar fi: învăţător fruntaş, Profesor evidenţiat, Diploma de cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni.
Dan Pavai, Cercetător ştiinţific principal gr. II, ing.
(23 apr 2008, 14:59:01
Multumesc