Ciudate mai sunt zarurile pe care soarta le aruncă pentru a croi destinul întâmplărilor şi al oamenilor!
Cu ani în urmă, Ionuţ Zamfir, din satul Şcheia (judeţul Suceava) a reuşit să ajungă în SUA şi să-şi facă un rost. Cum era mare iubitor de muzică, asta şi datorită prof. C. Belciug, nu i-a fost greu să ajungă cântăreţ şi să se împrietenească cu o soprană din California, Lorraine Hinz Walsh.
Mare le-a fost surpriza şcheienilor, când, într-una din zilele lunii februarie, au auzit că Ionuţ s-a întors în sat, însoţit de o frumoasă şi talentată americancă. Uimirea a luat proporţii când, ajutat şi încurajat de unul dintre preoţii satului, Cezar Onesim, locuitorii acestuia au fost invitaţi la un concert de muzică clasică.
Astfel, în ziua de 1 Martie, la Sala Amfiteatrului de la Conacul Domnesc, un popas admirabil de plăcută petrecere a timpului liber, şi în prezenţa primarului din localitate, a câtorva medici şi a mai multor profesori de muzică din Suceava, spectatorii au ascultat pagini memorabile din operele unor compozitori celebri („Ave Maria” de Caccini / Mercurio, „The Prayer” de David Foster, „Song to the Moon” de A. Dvorak, „O, mio bambino caro” din opera „Gianni Schicchi” de Giacomo Puccini, „Summertime” de George Gershwin, „Poem” de D. Şostakovici, „Meditaţie” de Jules Massenet, „Sonatina” de L.Kohler, „Sonata” Op.49, nr.2, de L.van Beethoven, „Tarantela” de David Popper, „Arie şi dans” de Heitor Villa-Lobos).
Printre artiştii care au fost invitaţi să concerteze aici se afla şi tânărul elev din clasa a VIII-a la Colegiul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Suceava, Laur Hreniuc, cunoscut mediilor muzicale din România şi străinătate prin concertele pe care le-a dat cu Mariana Nicolesco la Bucureşti, Brăila, Braşov, Palermo, etc..
Laur decisese să meargă la Şcheia nu doar pentru concert ci şi din dorinţa arzătoare de a-şi revedea tatăl şi bunicul, pe Gheorghe Cărăruşă, al doilea preot al satului.
A început concertul... Lorraine Hinz Walsh cântă acompaniată de Ionuţ Zamfir la violoncel, prof. Constantin Belciug la violoncel, prof. Ionuţ Ciubotaru la pian, ş.a..
Apoi, la pian s-a aşezat Laur şi a interpretat pagini renumite din Chopin şi Liszt.
Când a terminat şi sala a izbucnit în aplauze, ochii lui radiau de strălucire. Era flacăra victoriilor dobândite greu, după ani de muncă. Când însă şi-a rotit ochii prin sală pentru a vedea cum se manifestă tatăl şi bunicul, lumina din priviri a pălit, iar o lacrimă abia observată s-a strecurat printre gene. Tatăl şi bunicul nu erau în sală. Bucuria copilului s-a frânt brusc...
Cea mai severă lecţie, pe care i-o predase bunicul preot, l-a maturizat pe nesimţite.
Întâmplarea povestită aici rămâne fără de sfârşit sau mai bine, fiecare să-i găsească o încheiere...
Prof. Ştefan Hreniuc