Acestea au fost cuvintele pe care le-au rostit, cu emoţie şi lacrimi de bucurie în ochi, preoţii Alexandru Pitic şi Grigore Vatamaniuc, în momentul când au văzut această lucrare în faza finală.
Se pare că n-au exagerat cu nimic, deoarece o echipă de 15 oameni au reuşit să ridice în cinstea uneia dintre cele mai importante sărbători ale creştinilor ortodocşi, sărbătoarea Bobotezei, un adevărat monument din gheaţă înalt de 3,20 metri.
De mulţi ani, este o tradiţie în comuna noastră, ca în cinstea acestei mari sărbători, un grup de credincioşi să ridice, în apropierea pârâului, adevărate monumente din gheaţă, în jurul cărora se strâng cu mic cu mare sute de oameni pentru a participa la slujbă şi să plece apoi spre casă cu preţioasa agheasmă.
Spre deosebire de alţi ani, când nu era urmă de zăpadă şi totuşi au reuşit să aducă gheaţă de la mare distanţă, anul acesta ne-a binecuvântat Bunul Dumnezeu cu o iarnă ca-n poveşti şi cu un ger de se lipeau nările când respirai. Acest lucru le-a uşurat munca minunaţilor constructori, care, înarmaţi cu patru drujbe tip „Husvarna”, un tractor cu remorcă, o „volă” pentru ridicat, frânghii şi alte scule necesare, au plecat spre cel mai mare iaz din localitate, iazul gospodarului Mircea Tofei.
Au fost tăiate şi încărcate blocuri imense de gheaţă a căror grosime era de 30 cm, lungimea de 2 m şi lăţimea de 1,5 m. Au fost transportate şi descărcate la locul stabilit, după care a urmat etapa cea mai interesantă, şi anume croirea, aşezarea şi finisarea ansamblului format din cruce, masă şi platformă pentru căzile cu agheasmă.
Terminând lucrarea mult mai repede decât se aşteptau, au hotărât împreună să mai ridice încă una într-o zonă mai îndepărtată de centrul satului, cătunul Teicioara.
În ziua marii sărbători, după slujba de la biserica „Sfântul Dumitru” un grup de 7 călăreţi cu steaguri în mâini au deschis cortegiul care s-a format cu toţi participanţii, începând de la cei mai mici copii cu icoane în braţe, bărbaţii cu celelalte steaguri bisericeşti în mâini, bătrânii urcaţi în faitoane împodobite cu scorturi şi covoare naţionale, au pornit împreună strigând „Kira Lesa” spre locul pregătit pentru slujba de sfinţire a agheasmei.
După acest moment, cei care au încăput în faitoane, cu cei 7 călăreţi în faţă, am pornit cu toţii prin faţa satului spre cătunul Teicioara unde s-a ţinut din nou o slujbă la crucea de gheaţă, plecând apoi spre cealaltă biserică din cătunul Topliţa, unde în jurul orei 16 s-a încheiat întreaga activitate. În acest fel au petrecut horodnicenii ultimul moment al mult aşteptatelor „Sărbători de iarnă”.
Aş menţiona numele celor care s-au ostenit pentru ridicarea monumentului care, în mod sigur, este cel mai frumos din ţară: Onica Constantin, Luţa Costică, Luţa Ion, Cotos Eugen, Popescu Gheorghe, Onofrei Mircea, Tofei Mircea, Dari Dorel, Nichiforel Vasile, Luţa Gheorghe, Luţa Vasilică, Bălan Dumitru, Prelipcean Gheorghe, Lungoci Niculai, Luţa Ion şi Onica Gheorghe.
Înv. Onica Magdalena, Şcoala cu clasele I – VIII Nr. 1,
Iulian Vesper – „Horodnic de Sus”.
Mulţumiri
Subsemnatul Sinescu Orest, din municipiul Succeava, am fost internat la Spitalul Betesda din Burdujeni în zilele de 03-04 ianuarie 2008, unde am avut o intervenţie chirurgicală, în urma căreia m-am făcut bine. Mulţumesc pe această cale domnului doctor Puşcaşu Ştefan şi întregului personal de acolo care s-au purtat extraordinar de omeneşte pentru a mă face bine. Am fost tratat din toate punctele de vedere foarte bine.
(15 ian 2008, 12:39:41