Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 dec 2007 - Anul XII, nr. 292 (3662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,786 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

COMUNICAT DE PRESĂ

Propuneri şi soluţii în urma inspecţiei şcolare la Mironu, Valea Moldovei

Activitatea reţelelor şcolare judeţene este coordonată de inspectoratele şcolare, a căror funcţie principală o reprezintă inspecţia şcolară. Unul dintre modelele de inspecţie organizat de I.S.J. Suceava este cel efectuat după Regulamentul naţional (RODIŞ-MARODIŞ) şi oferă informaţii despre desfăşurarea procesului instructiv-educativ privind calitatea managementului şcolar, calitatea activităţii personalului didactic, calitatea curriculum-ului, relaţiile şcolii cu părinţii şi comunitatea, atingerea standardelor educaţionale de către elevi, posibilităţile oferite de şcoală pentru dezvoltarea personalităţii elevilor, atitudinea acestora faţă de şcoala, respectarea legislaţiei s.a.

Anual, I.S.J. Suceava, utilizând acest tip de analiză, colectează date despre modul de organizare şi funcţionare a peste 40 unităţi cu personalitate juridică din reţeaua judeţului, în scopul sprijinirii acestora şi îmbunătăţirii performanţelor. Pentru semestrul I al acestui an şcolar, au fost incluse în Graficul Unic de Control 21 şcoli pentru a fi evaluate.

Rezultatele controalelor efectuate în unele unităţi planificate au relevat, pe lângă aspecte ce pot fi reglate prin demersuri manageriale specifice domeniului educaţiei, dificultăţi de organizare generate de inexistenţa unor condiţii de infrastructură. Este cazul Şcolii Mironu din comuna Valea Moldovei, ale cărei caracteristici sunt prezentate adesea sumar, fiind clasificată ca şcoala cu abandon, populaţia majoritară fiind de etnie rromă; fenomenul nefrecventării şcolii este motivat şi "scuzat" prin tradiţiile şi specificul comunităţii de rromi şi lipsa de preocupare a acestora pentru şcoala şi educaţie.

O prezentare a acestei unităţi în termenii populaţiei ce o frecventează, conform datelor înscrise în cataloage, indică două niveluri de şcolaritate: grădiniţa, 75 de preşcolari (în realitate fiind mult mai mulţi preşcolari, numai în anul 2002 fiind născuţi 80 de copii), în 3 grupe şi şcoală primară, cu 301 elevi, în 12 clase, repartizate să îşi desfăşoare programul de studii în cele 4 săli existente şi o săliţă mică pentru grădiniţă, unde copiii îşi desfăşoară activitatea în 3 schimburi pe zi.

În realitate, în satul Mironu sunt mult mai mulţi copii de vârsta preşcolară şi şcolară, aproximativ 800 de copii în momentul de faţă, iar evidenţele statistice existente în şcoală arată clar o creştere a nivelului şcolarizării în ultimii 4 ani, cu 13%, iar potrivit datelor recensământului efectuat în 2004 în vederea stabilirii perspectivei pentru 2010, rezultă continuarea creşterii cu aproximativ acelaşi procent, ceea ce face să avem în satul Mironu un număr de aproximativ 1.000 de copii ce trebuiesc aduşi în învăţământ pentru a se putea bucura de efectele educaţiei, pentru a avea şanse egale cu ceilalţi copii din România. În  baza acestor date, putem demonstra necesitatea organizării şi a învăţământului gimnazial obligatoriu în localitate (obligativitatea învăţământului de 10 ani, fiind aici doar un deziderat), pentru a acorda în mod real şanse egale elevilor, cu atât mai mult, fiind vorba de o comunitate defavorizată, rromii.

În sensul acesta, am identificat nevoia construirii unei clădiri noi, cu dotări corespunzătoare, pentru asigurarea spaţiului şcolar. Mai mult, cifra preşcolarilor care ar putea sa frecventeze grădiniţa, 300, depăşeşte cu mult posibilităţile actuale de cuprindere în spaţiul existent, construcţia începută pentru grădiniţă fiind benefică pentru comunitate, şi continuată cu o şcoală în care să înveţe copii din localitate.

Cu alte cuvinte, consider că o măsură importantă de reducere a abandonului şcolar în localitatea Mironu, este în primul rând crearea condiţiilor adecvate de educaţie prin asigurarea spaţiului şcolar dotat corespunzător. Evident că, prin creşterea frecvenţei s-ar impune şi alte măsuri de organizare, de tipul creşterii numărului de cadre didactice, dotarea unei biblioteci cu carte şcolară, materiale didactice şi toate cele necesare desfăşurării unui învăţământ eficient.

Inspector şcolar general adjunct, Prof. Vasile Monacu, responsabil al Compartimentului Curriculum şi inspecţie şcolara, Inspectoratul şcolar al Judeţului Suceava
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Propuneri şi soluţii în urma inspecţiei şcolare la Mironu, Valea Moldovei.
 Vizualizări articol: 895 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Propuneri şi soluţii în urma inspecţiei şcolare la Mironu, Valea Moldovei3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Frigărui cu ciuperci şi şuncă 4 porţii, 20  minute 8 ciuperci de pădure cu mărimea de 5 - 6 cm100g bacon12 frunze de dafin1 căţel de usturoi2 rămurele de rozmarin8 linguri ulei de măslinesare, piper Se curăţă şi se pisează usturoiul. Se pune într-un... Citeşte