Ne amintim cu pioşenie de Papa Ioan Paul al II-lea, nu doar pentru că a fost prima personalitate creştină de rangul său care a intrat într-o sinagogă şi într-o moschee, unde s-a şi rugat.
Noi, românii, avem legături mai strânse cu el. În primăvara lui 1999, pe timpul mandatului lui Emil Constantinescu, ne-a vizitat ţara. Și nu doar că a vizitat-o, ci a şi complimentat-o. Papa a spus atunci că ţara noastră este ”Grădina Maicii Domnului”, compliment care atât de tare ne-a turmentat, că abia ne abţinem să nu schimbăm numele ţării noastre în ”Republica Grădină a Maicii Domnului”.
Actualul papă e mult mai direct ca Ioan Paul. În mai multe rânduri mi-am exprimat admiraţia pentru modul modern şi în acelaşi timp atât de uman, în care el vede credinţa şi implicit pe credincioşi şi pe păcătoşi. El e un pamfletar iute la verb.
După ce, în urmă cu un timp, a spus că ateii vor avea loc garantat în Rai - cu condiţia să se poarte moral, în dragoste pentru semeni - acum merge mai departe. Și susţine că e ”mai bine să fii ateu, decât unul dintre catolicii ipocriţi care trăiesc o viaţă dublă”.
Apoi intră în detalii, explicându-ne în ce constă ipocrizia şi viaţa dublă: ”Este scandalos să spui un lucru şi să faci altceva. Asta este viaţă dublă.”Altfel spus, păcat de deranjul de a pupa icoanele doar aşa, să fie bifate.
În opinia admirabilului papă, aceşti inşi ar trebui să-şi recunoască, atunci când inevitabil mai stau la cioace cu propria persoană: ”viaţa mea nu este a unui creştin. Nu-i plătesc bine pe angajaţii mei, exploatez oamenii, fac afaceri murdare, spăl bani… Am o viaţă dublă”.
Cred că este pentru prima oară în istorie când un şef al bisericii aduce în discuţie moralitatea oamenilor de afaceri. Spălarea banilor, onestitatea biznisului practicat şi, mai cu seamă, plata corectă a angajaţilor... Fiindcă nu-i totuna ca omul să fie plătit; el trebuie să fie plătit corect, nu în bătaie de joc. Ceea ce, să recunoaştem, în lumea noastră fals creştinească, nu se prea întâmplă.