Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 nov 2016 - Anul XXI, nr. 281 (6394)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Grea e meseria de dictator

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru poporul său, pe care l-a călcat cu duşmănie în picioare, Fidel Castro e un criminal. Însă acum e un criminal mort. Oricât noroc a avut pe această primitoare planetă, el - cel care a făcut tocană din învăţăturile democratice strânse cu greu în decursul atâtor secole - n-ar fi rezistat în şa fără aportul “directorilor săi de imagine”. Adică fără aceia care i-au îngrijit paranoia, să nu se usuce şi să se scuture. Aceeaşi poveste ca la Hitler, ca la Stalin, ca la Ceauşescu.

Îi ştim bine pe aceşti mari admiratori ai săi. Pe unii îi admirăm, la rândul nostru, datorită operelor create. Ei se numesc Jean Paul Sartre şi Gabriel Garcia Marquez, ca să luăm doi laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură, cu menţiunea că primul dintre ei l-a refuzat. Ei se numesc regizorul Oliver Stone sau actorul Kevin Costner, oameni cu respectabilitate grea la Hollywood, care i-au dat a înţelege că pelicula de film se va ocupa de nemurirea ce îl aşteaptă.

Ah, era să uit! Din şirul vedetelor care-au suflat cu patimă în fundul cuban n-au lipsit marii sportivi. Iar aici lista debutează cu Diego Maradona, care, la cât de drogat îl cunoaştem, era şi păcat să refuze drogul împroşcat de un golgheter între dictatori.

Toţi aceştia – în parte şi la un loc - i-au creat bărbosului paranoia şi i-au resuscitat-o, când dădea semne că se scutură. Cu toţii l-au creditat moral şi l-au determinat să nu dea un singur pas înapoi şi să nu abdice de la metodele sale de lucru: crima, puşcăria, minciuna.

Oricât de mult a tras de viaţă ca de o aţă de la chiloţi, ghinionul lui Fidel Castro e că n-a murit mai de tânăr. Dacă ar fi făcut-o, ar fi rămas şi el un simbol al tinerei generaţii, cu faţa bărboasă imprimată pe tricourile noilor generaţii. Aceasta e deosebirea faţă de colegul Che Guevara. Nici ăla n-a fost mai puţin sângeros, dar a rămas din el doar romantismul revoluţionar, tocmai pentru că a murit de tânăr. A fost mai bine pentru el, ca şi pentru restul lumii.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grea e meseria de dictator.
 Vizualizări articol: 2359 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 6 voturi
Grea e meseria de dictator2.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei