Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 sep 2016 - Anul XXI, nr. 217 (6330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Finul moldovean şi pragmaticul muntean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un captivant studiu psihologic, publicat de antropologul român Henric Sanielevici în 1920 la Editura „Socec”, mi-a căzut ieri în mână. Până la amiază, l-am devorat, deşi cu multe dintre cele scrise acolo nu sunt de acord. Dar aşa procedez eu, când am de-a face cu produsul unui om inteligent. Îl accept, chiar dacă nu-s sută la sută de acord cu conţinutul.

Printre altele, autorul şi-a propus să lămurească diferenţa de fizionomie şi de temperament dintre locuitorii Moldovei şi ai Munteniei. Moldoveanul – zice Sanielevici – „este posesorul unui suflet larg şi plin de simţire, în care fenomenele psihice se amplică aidoma sunetelor din spaţioasa cutie de rezonanţă a unui pian.” Poetică exprimare! În mod firesc, aspectul fizic nu poate fi decât în acord cu acest „suflet larg şi plin de simţire.” Picioarele sale lungi îl indică pe urmaşul neamului de pescari care stăteau în apă fără să se ude la fund, iar figura lui cu frunte înaltă şi trăsături fine, pe mâncătorul de fructe şi peşte.

În comparaţie cu moldoveanul cel fin, munteanul se arată aproape hidos, cu fălcile lui extralate – necesare unei masticaţii anevoioase a rădăcinilor vârtoase şi a cărnii de cal sălbatic - , cu fruntea îngustă şi picioarele musculoase, dar neplăcut de scurte. Nici nu e de mirare că un astfel de ins are o fire iritabilă, spre deosebire de dulceaţa lenevoasă a moldoveanului.

Lucrurile se compensează în sectorul financiar, unde munteanul debordează de spirit pragmatic, în vreme ce moldoveanul e un visător contemplativ, nepriceput în administrarea propriilor afaceri.

Bineînţeles că lucrurile s-au schimbat de acum o sută de ani, când apărea acest studiu. Moldoveanul a migrat spre Capitală, unde a făcut schimb de gameţi cu munteanul. Din contopirea lor a rezultat produsul pe care-l admirăm astăzi: incredibil de perfectul mârlan român, inexistent în nicio altă cultură cu pretenţii de civilizaţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Finul moldovean şi pragmaticul muntean.
 Vizualizări articol: 1860 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 9 voturi
Finul moldovean şi pragmaticul muntean4.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei