Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 29 iul 2016 - Anul XXI, nr. 176 (6289)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


La Viena, o mare nedreptate li se face românilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu obişnuiesc să mă dau mare povestind de locurile pe care le mai calc cu pasul, dar de data asta o să fac o excepţie. Şi-o să vă recomand o foarte atrăgătoare expoziţie, găzduită în această perioadă de “Muzeul Oraşului Viena”, din Karlsplatz.

Este o expoziţie dedicată … pălăriei. Căci, dacă suntem cu toţii de acord că haina îl face pe om, ceea ce el poartă pe cap rămâne cel mai vizibil semn al identităţii. Acoperirea capului şi a feţei a transmis dintotdeauna informaţii despre nivelul de trai al purtătorului, că una e pălăria Stetson a gentlemanului, şi alta e basca proletarului. Dar a transmis şi convingeri religioase, afilieri politice şi apartenenţe culturale. Sau simpla înregimetare în cadrul unei firme care se respectă, cum poartă portarii marilor hoteluri, de exemplu.

Aceste acoperăminte ale capului îşi au vedetele lor. Unele exprimă putere – culminând cu coroana împăraţilor, regilor, papilor sau a câştigătoarelor concursurilor de frumuseţe -, altele se burică la ordinea lumii, exprimând o formă de protest social şi politic din cel mai evident... Cu aspectul lor zornăitor, pălăriile calabreze – purtate de revoluţionarii de la 1848 - îşi propuneau să atragă atenţia opiniei publice asupra ideilor pe care le deţineau în interiorul capului. Cred că şi reuşeau, într-o anumită măsură.

E imposibil să vă descriu expoziţia, aşa că o să mă opresc aicişa. Nu înainte de a aminti că, după câştigarea unui război mondial, şepcile învingătorilor sunt adoptate inconştient de populaţia civilă, ca o formă de recunoştinţă involuntară. Este şi cazul celebrului basc al soldaţilor americani, purtat cu dragoste, după al Doilea Război Mondial, de cetăţenii europeni.

Spre enervarea mea cumplită, celebrul căciuloi de oaie românesc lipsea din expoziţia vieneză. O fi vorba de invidie, altă explicaţie nu văd. Ambasada noastră ar trebui să protesteze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Viena, o mare nedreptate li se face românilor.
 Vizualizări articol: 1938 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.1 din 7 voturi
La Viena, o mare nedreptate li se face românilor3.157

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei