Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iun 2016 - Anul XXI, nr. 131 (6244)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Cei care îşi scrijelesc numele pe zidurile mănăstirilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fenomenala mârlănie a celor care îşi scrijelesc numele pe zidurile monumentelor istorice este durabilă ca monumentele înseşi. Ea se manifestă în primul rând acolo unde nu ar trebui. Nici măcar mânăstirile Bucovinei nu sunt iertate.

Bate creştinul atâta drum ca să se reculeagă şi să se roage în faţa icoanelor şi, în paralel, dă cu ochii peste numele tuturor neciopliţilor care şi-au înscris numele în piatră. Avalanşe de cărţi de identitate şi de diminutive, zgâriate cu o muncă titanică, pentru că pereţii sunt duri. Astfel, până peste secole, se vor citi iscăliturile lui „Valy din Tulcea”, „Mary din Vaslui” şi „Lyly din Săveni”. Ori despre „Doru şi Ioana”, care şi-au abătut paşii pe acest locuri în iunie 2001, prilej cu care au cioplit suplimentar şi-o inimă sub nume. Bine că nu şi două organe sexuale, că dragostea mai înseamnă şi asta.

Mai tare m-a uimit, cercetând numele inscripţionate pe monumentele din Bucovina, să constat că acest obicei datează din timpuri foarte vechi. Astfel, am descoperit nişte „ţopies” (alint dat ţopârlanilor) care şi-au scrijelit numele şi prenumele în 1940, în 1921, în 1900, în 1880 etc. Ceea ce mi-a dat serios de gândit: înseamnă că mârlănia pe aceste meleaguri nu-i de dată recentă, ci este, ca să zic aşa, una seculară. Seculară precum codrii moldoveni cu frunză deasă, deşi tot mai rărită de drujbele neiertătoare.

Şi-acuma, ceva pentru patrioţi. Dragii mei, am mai găsit, însemnate cu apăsare în piatra groasă a zidurilor, şi câteva nume nemţeşti - Franz, Hans, Karl ş.a - din perioada când Bucovina făcea parte din marele imperiu. Şi-abia atunci m-am prăbuşit într-o meditaţie de adâncimea unui puţ cu petrol cerebral. Fiindcă, pentru prima oară în viaţa mea, mi-am pus întrebarea:

- Măi frate, dar dacă mârlănia românească nu-i produs autohton, ci vine de pe piaţa externă? Dacă nu suntem noi marii mârlani ai planetei?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei care îşi scrijelesc numele pe zidurile mănăstirilor.
 Vizualizări articol: 2083 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
Cei care îşi scrijelesc numele pe zidurile mănăstirilor4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei