miercuri, 27 ian 2016 - Anul XXI, nr. 21 (6134)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


De Ziua Holocaustului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

S-a stabilit ca astăzi să se serbeze Ziua Internaţională a Holocaustului, pentru că la 27 ianuarie 1945 a fost eliberat lagărul nazist de concentrare de la Auschwitz.

România a fost în cele din urmă fair-play, recunoscându-şi partea de vină în crimele împotriva evreilor şi ţiganilor, chiar dacă voci finanţate gros de ştim noi cine au negat şi neagă cu vehemenţă existenţa unui holocaust românesc. Două dintre aceste voci – ale siniştrilor peremişti Gheorghe Buzatu şi Corneliu Vadim Tudor - au binevoit să moară, iar alţii îşi fac încălzirea...

Am început să cunoaştem amănunte despre deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina de Nord în Transnistria. Se întâmpla în toamna anului 1941, iar ceea ce s-a petrecut în ghetourile şi lagărele de muncă de acolo depăşeşte orice limită a umilinţei umane. La Moghilev şi Crijopol, la Tulcin şi Pecioara, la Djurin şi Trihati, foamea, gerul şi tifosul au fost căi de execuţie mai puţin cinstite ca glontele, că te şi întrebi: ce e mai inuman, să mori în fiecare zi câte un centimetru sau s-o termini cu viaţa într-o clipă?

Nu pot şi nici nu doresc în tableta de azi să mă suprapun peste munca istoricilor. Ei au matematica lor, eu am limbajul meu care se adresează sufletului. O chestiune principală vreau să supun atenţiei voastre. Că nimeni nu a incriminat vreodată cetăţenii obişnuiţi ai României pentru crimele petrecute atunci. Chiar dacă au existat violenţe inimaginabile ale armatei, ale Jandarmeriei sau populaţiei civile, de vină era doar impresionantul aparat propagandistic pus la cale de mareşalul Ion Antonescu. Conform acestei maşinării abjecte, orice se petrecea rău era pus în cârca populaţiei iudaice la grămadă. Se spunea că evreii trăgeau în armata română, evreii sabotau, evreii erau bolşevici. Până şi mucosul evreu care de-abia împlinea un an era bolşevic, după logica lui Antonescu.

Nu trebuie uitat nici contextul istoric. România era aliata Germaniei, care pusese rasismul în prim-planul strategiei sale.

În multe situaţii, creştinii şi-au demonstrat omenia, salvându-şi prietenii evrei de la pieire, cu riscul propriei vieţi. Nu trebuie uitat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De Ziua Holocaustului.
 Vizualizări articol: 1758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
De Ziua Holocaustului4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi țărănești (rețeta veche autentică) Cartofii țărănești au fost ”inventați” în vechime de gospodine care găteau simplu, din alimente naturale, și care aveau atât de multe alte treburi de făcut, încât nu-și permiteau să piardă timp cu proceduri... Citeşte