La fel ca un ministru al Agriculturii, Laura Kovesi a plecat la Bruxelles să explice în Parlamentul European ce avânt al producţiei zootehnice de puşcăriaşi de rasă raportează acum DNA, faţă de anii precedenţi. „Din 2007 până în prezent, DNA a dispus trimiterea în judecată a 48 de demnitari: un fost prim-ministru, un viceprim-ministru, opt miniștri, 29 deputați și şapte senatori. Dintre aceștia, au fost deja condamnați definitiv pentru infracțiuni de corupție un fost prim-ministru, şase miniștri, 15 deputați și cinci senatori, restul cazurilor fiind în curs de soluționare", a arătat Kovesi.
Producţii record, cu care nu putem decât să ne mândrim! Anii anteriori acestui spectaculos avânt au fost atinşi de o secetă, care a avut şi ea mai multe cauze, în special de ordin intern. Principala a stat chiar în corupţia din Justiţie, de unde a fost furnizat un alt frumos şeptel de puşcăriaşi. 110 capete cornute de magistraţi au fost trimise în judecată, 56 dintre ele fiind deja condamnate.
Bineînţeles, buna funcţionare a unui sistem nu poate fi exprimată în numere. DNA funcţionează, dar se mai întâmplă ca dosarele să se gripeze şi să rămână înţepenite. Iar dacă există un singur caz celebru în care DNA nu-şi face datoria, producţia de capete furajate nu mai e atât de spectaculoasă. E cazul unui client de vază al acestei rubrici, primarul Nichita din Iaşi. Un egal de-al lui Mazăre şi Vanghelie pe toate planurile. Cu toate acestea, poziţia lui rămâne aproape de neatins, dosarele sale ajungând bune să-şi facă puştanii avioane de hârtie. Cât timp omul ăsta va respira acelaşi aer cu noi, oamenii cinstiţi, am rezerve faţă de instituţia păstorită de doamna Kovesi.
Se mai ştie că nici un şmecher politic local nu a putut să-şi facă mendrele fără să aibă o susţinere mediatică puternică. Un ziar local, un post de televiziune. Or, din acest punct de vedere, putem spune că prea puţini patroni de presă din provincie au fost deranjaţi de xilofonul cătuşelor.