Avem defectul de a da uitării adevăratele valori naţionale. Chiar şi în presă. Îi admirăm pe alde Gâdea, Badea ori Cristoiu, dar i-am uitat pe uriaşii gazetari Felix Brunea-Fox ori Geo Bogza. La ăştia din urmă, până şi numele este frumos. Cum sună Felix Brunea-Fox, comparativ cu Ion Gângav-Cristoiu sau Mişu Gâdea?
Brunea-Fox încânta în perioada interbelică prin reportajele şi tabletele publicate mai cu seamă în ziarul “Dimineaţa”. Vă rog să împrumutaţi de la bibliotecă un volum cu reportajele sale. Aşa se şi numeşte cartea: “Reportajele mele”. Dacă bibliotecara vă face figuri, ziceţi-i că veniţi din partea mea.
Deunăzi mă delectam cu un soi de tabletă de-a sa cu bătaie lungă, atât de lungă că ajungea până hăt, în zilele noastre. “Vulturul Mitică”. Cică un vultur a aterizat de bunăvoie în curtea unui cetăţean de prin Buzău. Şi a ales să se amestece cu găinile. Care la început s-au speriat, dar după aia l-au asimilat. Şi din falnicul zeu al înalturilor, n-a mai rămas nimic decât un mitică. Aşa i-a şi zis stăpânul: Mitică.
Mitică a uitat că e “o vietate pe care o cântă poeţii, pe care o exploatează decorativ heraldica; ea figurează pe flamuri şi e disputată simbolic de toate împărăţiile”. Oportunist, Mitică a luat loc lângă orătănii, devenind el însuşi o orătanie. A preferat confortul ogrăzii, în locul muncii zborului din tării.
L-am revăzut pe vulturul Mitică între susţinătorii lui Ponta la prezidenţiale. Românul Ioan Holender a plecat din România după război, stabilindu-se la Viena. A muncit din răsputeri, până a fost numit director al operei de acolo. A rămas în funcţie 19 ani. A demisionat. L-au rugat cei din guvernul austriac să rămână, dar el nici n-a mai vrut să audă. A pretextat că are o vârstă înaintată şi are treburi importante.
Din înalturile artei mondiale, Ioan Holender a coborât, asemenea vulturului Mitică, printre orătăniile din ograda PSD. Rugând electoratul să îl voteze pe Ponta. Dezgustător!
Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.