Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iul 2014 - Anul XIX, nr. 150 (5659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Dacă aş fi poet ca pelticul ăla de Mircea Dinescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Punând cap la cap câteva interviuri realizate cu somităţi din lumea stomatologică, reiese cât de sărman stau românii cu zestrea dentară. Doar 30 la sută dintre adulţi mai păstrează inventarul complet din gură: 32, după cum ne învaţă buchea anatomică, de incisivi, canini şi molari din gură.

Pierderea ireversibilă a dinţilor pe parcursul vieţii începe încă de la vârsta fragedă de şapte ani. Părinţii nu fac un caz din asta, nu se alarmează deloc, pentru că cei mai mulţi cred că la copiii de şapte ani se pierd dinţii de lapte, nu cei de folosinţă îndelungată. Acesta e nivelul lor de educaţie. N-ai ce să le ceri unor oameni înţepeniţi în Evul Mediu.

Românul, frate cu caria dentară! Românul, frate cu tartrul! Românul, frate cu parodontoza! Românul, rudă prin alianţă cu proteza dentară!

Nu e un secret că ţara noastră ţine la statutul ei de duşmancă neîmpăcată a pastei şi a periuţei. 20 la sută dintre români nu se spală zilnic pe dinţi. De ce ar face-o?! N-au timp de fleacuri. Vreo cinci la sută nu-şi spală dinţii, în toată viaţa lor. Ăştia sunt aşa numiţii români dintr-o bucată. Un sfert din rândul celor care totuşi ţin la igiena bucală, folosesc o singură periuţă pentru întreaga familie. Ar fi păcat ca bacteriile bucale să nu fie împărţite cu dragoste între părinţi şi copii, între bunici şi nepoţi, între fraţi şi surori.

Capitolul frustrărilor dentare este încă unul unde ne situăm pe un loc fruntaş, alături de altele la fel de onorante, precum de exemplu mortalitatea infantilă sub un an. Lipsa de educaţie îşi spune în primă fază cuvântul. Apoi, pe la o bucată de vreme, apare parodontoza care desăvârşeşte opera de defrişare bucală. Parodontoza trage gloanţele de graţie.

Duşmănia vine din zona rurală; dar nici cu oraşul nu ne este ruşine.

Dacă aş fi vreun poet ca pelticul ăla de Mircea Dinescu, aş compara ţara noastră cu o imensă gură cariată, mâncată de parodontoză. Stomatologii Europa şi USA ne oferă variante de proteze dentare, nicidecum dinţi noi.

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dacă aş fi poet ca pelticul ăla de Mircea Dinescu.
 Vizualizări articol: 1427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Dacă aş fi poet ca pelticul ăla de Mircea Dinescu5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei