Încă un membru al guvernului român a fost prins în sac cu plagiatul măcăind ca o raţă furată. De data asta nu mai este vorba de un hojmalău, ci de o tipă, de o femeie, de o reprezentantă a sexului pe care îl numim când slab, când frumos. Deşi de multe ori nu e nici slab, nici frumos.
O anume plină de graţie Ştefania Duminică, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar în Ministerul Educaţiei, dă un frumos exemplu copiilor de a căror formare se ocupă. După cum se dovedeşte, ea şi-a furat integral lucrarea de dizertaţie, pentru un master pe care l-a susţinut în anul 2012, la Universitatea din Bucureşti. Universitate la care respectiva muiere ştiinţifică ocupa şi funcţia de lector la Departamentul de formare a profesorilor. Să-i formeze şi pe alţii, în spiritul năravurilor sale.
Plagiatul de faţă arată, în primul şi în primul rând, cât de răspândit este fenomenul acesta în clasa politică românească. Inşi incapabili din punctul de vedere al bibilicii îşi înfrumuseţează CV-ul cu titluri obţinute pe căi necinstite. Se fură doctorate, se fură masterate, că toate-s de la Domnul date.
În al doilea rând, plagiatul distinsei doamne vine parcă special pentru a arăta că neruşinarea intelectuală este prezentă în rândurile ambelor sexe. Să nu se creadă că numai bărbaţii, mai neciopliţi cum sunt de la mama natură, fură ca în codru lucrări ştiinţifice. Iată că nici damele, fine şi delicate, nu se dau în lături. Că doar milităm pentru egalitate între sexe. Să nu se plângă cineva şi să facă reclamaţie pentru discriminare.
O vorbă adâncă de-a marelui poet şi filozof Lucian Blaga spune că „te poţi împodobi cu penele altuia, dar nu poţi zbura cu ele”. E o cugetare înţeleaptă, nu încape îndoială, care se aplică perfect, poate, prin alte zări şi ţări. Dar o vorbă plină de stupizenie, dacă o raportăm la condiţiile României de astăzi.
În România, se fură penele intelectuale ale altuia tocmai pentru a se putea zbura cu ele, când penele tale nu te pot ridica de la sol.
Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.