vineri, 20 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 219 (5426)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Vă invit la o înmormântare de lux

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vă invit azi la o înmormântare de lux. Una din istorie. La Iaşi unde, pe 17 decembrie 1937, a fost petrecut pe lumea cealaltă corneliu şumuleanu. Profesor la facultatea de medicină, legionar de frunte, care şi la orele de curs se prezenta cu o zvastică mică la rever. Un ticălos şi un jegos de ultimă speţă. Obişnuia să termine orele mai devreme cu zece minute, pentru ca – înarmaţi cu bâte şi cuţite – studenţii creştini să îi mardească pe cei evrei. Au fost cazuri de studenţi care au ieşit din aceste cafteli cu fracturi grave sau chiar cu handicapuri fizice care i-au urmărit toată viaţa.

Acest şumuleanu a binevoit într-o zi să crape. Singura faptă bună din viaţa sa. La catafalcul lui a venit corneliu zelea-codreanu cu tot staff-ul. S-a rugat la Isus şi la staff-ul lui, deşi Isus la origine tot evreu este. A luat apoi cuvântul decanul baroului de avocaţi, petru pogonat, tatăl actriţei Margareta Pogonat. L-a omagiat pe criminal, zicând că uite, creştinătatea pierde un luptător redutabil cu întunericul lui Iuda. Au mai ţinut şi alţii cuvântări care au pupat curul mortăciunii. Cuvântări care au culminat cu cea a lui nicodim, mitropolitul Moldovei şi Sucevei. A urmat slujba religioasă, susţinută de un ansamblu de 14 popi cu bărbile murdare de borş de găină şi de răcituri de porc. Zadarnic efort popesc, pentru că secătura tot în Iad a ajuns.

Să nu se uite că dictatura lui carol al doilea a avut ca prim-ministru pe patriarhul miron cristea. Să nu se uite că teoctist era cunoscut opiniei publice ca „Patriarhul securist”. Ăsta de acum e şi el cum e. Şi pot continua cu exemple până mâine. S-a scuzat vreodată biserica pentru colaboraţionismul din istoria nu foarte îndepărtată? Nu.

Există preoţi creştini ortodocşi cu har, nu încape îndoială. În Suceava avem o mulţime. În ansamblul ei însă, biserica ortodoxă românească a avut întotdeauna un rol primordial în menţinerea înapoierii noastre. În loc de iertare şi toleranţă, a propovăduit ranchiuna şi ura.

Văd că şi acuma marilor noştri popi iar nu le convine ba aia, ba cealaltă. Acolo îl văd pe diavol, dincolo pe frate-su. Diavolul e în sărăcie, bre. În loc să-şi trimită discipolii la specializări ca să se pună la punct cu mersul Europei, ei stau pe margine şi fluieră ca la meci.  

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vă invit la o înmormântare de lux.
 Vizualizări articol: 1552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Vă invit la o înmormântare de lux5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nea putza mica e specialist trimis de
(20 sep 2013, 11:21:41
Cand o iau la cioc rau de tot cei de la societatea civila nea securistii arunca vina pe biserica. Si dai si lupta. Primitivi si ignoranti.
2.   Cine a fost Corneliu Şumuleanu? trimis de
(20 sep 2013, 13:33:00
În Wikipedia cea neutră (oarecum neutră), Corneliu Şumuleanu "a fost un profesor universitar de chimie medicală la Facultatea de Medicină din Iaşi. A mai fost şi senator. A făcut Facultatea de Ştiinţe Fizico-Chimice din Iaşi, avându-i ca profesori pe marii savanţi Petru Poni şi Grigore Cobălcescu (de fapt, calitatea de savanţi era doar pentru acoperire, ei fiind de fapt "jeguri"). "Jegosul de ultimă speţă" a obţinut diploma şi putea să ocupe şi un post de director al Laboratorului de chimie alimentară. Se vede că nu era un "jegos" de rând, căci în 1897 a mers la Berlin. unde a lucrat împreună cu profesorul Hermann Emil Fischer, care va lua premiul Nobel pentru chimie. Şumuleanu ia doctoratul în 1901. În Germania acelor ani, nici măcar "jegurile" nu puteau să comită plagiat. A devenit profesor titular la Catedra de Chimie Medicală şi Biologie a Facultaţii de Medicină. A fost în acelaşi timp şi director la Institutul de Chimie din Iaşi.
Cât despre zvastică, am văzut câteva poze cu profesorul Şumuleanu. În acele poze, "zvastica" nu apare. Legionarii nu foloseau zvastica drept însemn, ci triezul.
În revista "Iconar" din Cernăuţi, Claudiu Usatiuc îl descrie ca fiind: "pătruns de adevărurile şi valoarea ştiintei, era aspru şi necrutător, cu cei ce-o profanau". Un om pătruns de valoarea ştiinţei era mai greu de convertit la nazism şi zvastică, nu credeţi? Bine, e adevărat, acel Claudiu Usatiuc era probabil, tot legionar, deci "jeg de penultimă speţă". De ce de "penultimă speţă"? Pentru că pe ăl de "ultimă speţă" tocmai ce-l depistă dl. autor, în pamfletul dumisale.
3.   Erata trimis de
(20 sep 2013, 13:36:37
"era probabil tot legionar". Parcă e mai corect aşa. Şi dacă tot am greşit, cer scuze şi pentru ghilimeaua lipsă "Facultatea de Medicină din Iaşi".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei