luni, 8 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 155 (5362)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Din lecţia primită de Fenechiu ar trebui să înveţe toţi liberalii, inclusiv cei suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În luna martie a anului 1945, trupele aliate au întreprins unul dintre cele mai devastatoare atacuri aeriene asupra Vienei, în care a fost distrus şi interiorul faimoasei opere din oraş.

Opera era deja închisă. Ultimul spectacol avusese loc la 30 iunie 1944, fiind reprezentat “Amurgul zeilor” de nen’tu Wagner, cel adorat de nazişti. O secvenţă a spectacolului conţinea câteva versuri care pot fi considerate premonitorii: “Focul pârjoleşte totul şi se răspândeşte / Zeii ard în flăcări şi miros a peşte.”

Cortina a căzut pentru 11 ani. Marea operă vieneză a fost redeschisă abia la 5 noiembrie 1955, când s-a jucat “Fidelio”, de nen’tu Beethoven, cel înmormântat la Viena. Deşi opera era un obiectiv nu numai turistic, ci şi economic, a stat cu zăvorul pus pe uşă un cârd de 11 ani.

De ce atâta vreme? Fiindcă materialele de construcţie erau bine drămuite, fiindcă banii erau rari şi priorităţile cu totul altele. Întâi trebuiau reparate spitalele, reţeaua de transport în comun în care se făcea simţită prezenţa tramvaielor second-hand din USA… Apoi şcolile, străzile... Altfel spus, întâi trebuia reconstruită Viena, şi abia pe urmă opera din Viena. Logic.

O astfel de logică le lipseşte celor mai mulţi primari şi şefi de judeţe din România de azi. E un desfrâu al banilor publici aruncaţi în stânga şi-n dreapta, pe evenimente culturale fără noimă. Avem oraşe în ruină, dar evenimentele culturale costă ca în Viena. Cu diferenţa că acolo opera aduce bani publici, nu consumă bani publici.

Un astfel de eveniment au fost “Galele operei”. Printre premianţi, l-am remarcat şi pe suceveanul nostru Cristian Adomniţei, fost ministru al Învăţământului. Nu, omul nu s-a apucat de cântat arii din operă, nici de balet, deşi nu m-ar mira dacă într-o zi o face. Era premiat fiindcă avizase acordarea unor bani publici pentru evenimentul respectiv. Un eveniment a cărui organizare în săraca Moldova n-a avut niciun sens.

Prietenul şi colegul lui Adomniţei, Relu Fenechiu, se pregăteşte să meargă într-un loc unde ajung hoţii şi tâlharii. E o lecţie din care un băiat deştept ar trebui să înveţe câte ceva. S-au văzut mulţi care azi se cred zei, pentru ca mâine să miroase a peşte fript.

Asta apropos de opera “Amurgul zeilor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din lecţia primită de Fenechiu ar trebui să înveţe toţi liberalii, inclusiv cei suceveni.
 Vizualizări articol: 1594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Din lecţia primită de Fenechiu ar trebui să înveţe toţi liberalii, inclusiv cei suceveni5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nimic pentru cultura pana cand nu asfaltam tot? trimis de
( 8 iul 2013, 14:59:36
Ce nu spuneti dumneavoastra este ca Compania de Opera din Viena a continuat sa dea spectacole in alta locatie, chiar din 1945 si pana in 1955 cand cladirea restaurata a Operei a redevenit functionala.
Artistii au continuat deci sa munceasca si sa fie platiti.
Nu ne va fi bine in Romania daca ne vom gandi la cultura abia dupa ce vom fi terminat infrastructura de baza, care e o necesitate incontestabila dar nu singura.
Uitati-va ce face acum in Romania vidul educational si cultural.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei