Plagierea vine dintr-o lene intelectuală; iar dacă şeful este plagiator, adică hoţ şi leneş cu capul, e firesc ca şi subordonaţii să fie la fel. Faptul că unul dintre miniştrii lui Ponta a afirmat că pogromul de la Iaşi, din iunie 1941, nu a existat, vine din incultură, din pură prostie. Dar ca să-ţi pui cultura la punct îţi trebuie timp şi bunăvoinţă. Sau îţi trebuie subalterni bine puşi la punct, care să se informeze în beneficiul tău.
Se ştie că ministrul lui Ponta nu şi-a prezentat scuze pentru gafa sa, care datează din martie, pe când insul era purtător de cuvânt al PSD. Absolut firesc, dacă ne gândim că fudulia fără prostie e ca şi cum ai urina fără să tragi măcar un pârţ. Adică n-are farmec. Fiindcă aceste două calităţi nu pot trece nerecompensate în politica românească, berbecul respectiv a fost avansat ministru al relaţiei cu parlamentul.
Apropo, oare asta include şi relaţiile sexuale cu unele membre ale parlamentului ? Întreb numai.
Fiindcă suntem ceva mai harnici intelectual ca Ponta şi echipa sa, o să amintim câteva cuvinte despre pogromul de la Iaşi, din iunie 1941. Amintim că la acea dată jumătate din populaţia oraşului era evreiască. 50.000 de evrei avea Iaşul, în total.
E dureros de descris acel măcel. Evreii au fost adunaţi cu forţa în curtea poliţiei, unde s-a tras cu mitralierele asupra lor. Apoi, după ce morţii au fost stivuiţi şi aruncaţi în căruţele care adunau şi cărau gunoiul din oraş, supravieţuitorii au fost conduşi de soldaţi înarmaţi la gară.
Acolo, au fost îmbarcaţi în trenuri speciale, adevărate trenuri ale morţii, cu paie pe jos şi vagoane lipsite de ferestre. Din cauza caniculei şi a aerului care se termina cu rapiditate, ele constituiau adevărate camere de gazare pe şine de cale ferată.
E greu de estimat numărul de vieţi omeneşti secerate în cursul pogromului. Unele surse vorbesc de 13.000 de morţi. Dar numărul precis al celor ucişi nu este cunoscut nici până azi.
Mai cu seamă că seria dezvăluirilor legate de crimele comise în acele zile continuă. În anul 2010, un colectiv de istorici şi arheologi a descoperit noi gropi comune, la Popricani, în apropierea Iaşului.
Din punctul de vedere uman, cifrele nu au decât o importanţă statistică şi o importanţă relativă. Abandonând aritmetica morţii, chiar dacă o singură persoană nevinovată ar fi fost ucisă, tot crimă inadmisibilă s-ar fi numit.
Dar spune-i asta ministrului de sub mantaua lui Ponta.
Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.