luni, 30 iul 2012 - Anul XVII, nr. 175 (5080)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Funcţionarul de stat e un cinic prin definiţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Nu-i nici o noutate că statul român, atunci când îşi propune să facă economii, le face numai pe seama celor nenorociţi. Pe cât e de darnic cu clientela de sus, pe atâta este de harpagon cu clasa de jos. Aşa e azi, aşa a fost din totdeauna, aşa va fi şi mâine.

Ca să exemplificăm, ne vedem nevoiţi să dăm înapoi timpul, cu un secol. Suntem la Bucureşti, într-un colţ de stradă. Aici îl întâlnim pe sergentul rănit în războiul din 1877 Marin Ionescu, eroul din Regimentul 2 de Cavalerie. Incapabil nu să mai lupte, dar să şi meargă, el reprezenta în 1912 bravura şi gloria ţării în calitatea sa mai nouă, cea de cerşetor.

La fel ca mulţi alţi eroi ai Războiului de Independenţă, cerşea de nevoie. Infirm fiind, nu mai avea vreo valoare de utilizare socială. Din el rămăsese doar o mână de resturi umane – un bărbat fără picioare, fără nas şi fără minima demnitate umană - în urma exploziei unei bombe turceşti, care îl alesese ca ţintă.

Ca şi când nu ar fi fost destul că norocul s-a găsit să facă economie pe seama acestui om, a mai venit şi statul cu zgârcenia pe care o pomeneam. O zgârcenie proverbială, când vine vorba de oamenii sărmani. Astfel încât pensia lui de invalid, oricum ridicolă, de 25 de lei, i-a fost scăzută la... 20 de lei.

Mai mult, presa vremii povesteşte că o duduie ţeapănă de la casa de pensii l-a consolat pe veteran, bătându-l pe singurul umăr rămas întreg. I-a zis că este destul de fercheş şi ar putea munci, dacă ar avea un pic de bunăvoinţă, decât să stea cu mâna întinsă la pomană. Să muncească undeva, ca om de serviciu de exemplu, dacă şcoală nu catadicsise să facă. Of, comoditatea asta!

De unde se vede că şi cinismul, şi tupeul funcţionarilor publici au rămas şi ele neschimbate în România. Indiferent de secolul în care vieţuieşte, amploaiatul statului e la fel. Doar un atemporal amploaiat al statului putea da un aşa sfat unui rest de om, care se sacrificase pentru binele celor ce îl umileau.

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funcţionarul de stat e un cinic prin definiţie.
 Vizualizări articol: 1218 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Funcţionarul de stat e un cinic prin definiţie5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei