Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 16 mai 2012 - Anul XVII, nr. 111 (5016)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Incinerarea, o soluţie elegantă, respinsă în România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Să trăieşti în România e un obicei costisitor, dar şi conjugarea verbului „a muri” te arde la pungă de nu te vezi. Locul de veci, sicriul, şlagărele şi coregrafia preoţilor, prestaţia conjugată a groparilor, pomenile... Toate umflă devizul unei înmormântări confort redus la cel puţin 6.000 de lei. Din totalul sumei, statul abia dacă te ajută cu a cincea parte.

Aşa că, prevăzător, până şi cel mai calic român îşi rupe de la gură, pentru a pune deoparte bănuţul necesar propriei înhumări, situate la limita decenţei creştineşti. Altfel, ajunge pe masa de disecţie, ca material didactic pentru studiile conştiincioase, dar şi pentru glumele proaste ale studenţilor de la medicină.

Nimănui nu-i pasă că ţi s-a prăpădit o rudă. Înmormântarea este o chestiune ce-i priveşte aproape în exclusivitate pe succesorii răposatului. Iar dacă acesta comite imprudenţa de a-şi da duhul pe meleaguri străine, trebuie să scoţi suplimentar din chimir între 3.500 şi 5.500 de euro, pentru repatrierea cadavrului. Cu alte cuvinte, nu-i suficient să „dai ortu’ popii”, ci trebuie să-ţi plăteşti masiv trecerea pe lumea cealaltă.

În străinătate, cea mai ieftină soluţie este incinerarea. Ieftină şi-n plus nu-s puţini cei care preferă să fie prefăcuţi în cenuşă, decât în hrană pentru viermi, după ce au zăcut cu vată în nas, întinşi pe năsălie şi cu defuncţia analizată îndelung de rude şi de gură-cască.

La noi, cu excepţia capitalei, nici acest lucru nu e posibil. Dar şi la Bucureşti trebuie să stai la cozi lungi de câteva luni, ceea ce pentru un cadavru nu e tocmai comod. Desigur, la mijloc poate fi pălăvrăgeala popească, gen „din pământ ne-am născut, în pământ ne întoarcem”. Dar mai curând e vorba de lăcomia lor şi a firmelor de pompe funebre. Dacă incinerarea ar fi încurajată, atâţia trăitori boiereşte ar pierde clienţi preţioşi, sub formă de cadavre.

Cum spune cântecul ăla frumos al formaţiei Kansas, că suntem toţi „cenuşă în vânt”? Mă tem că în România nici asta nu putem fi.

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incinerarea, o soluţie elegantă, respinsă în România.
 Vizualizări articol: 824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Incinerarea, o soluţie elegantă, respinsă în România5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu e deloc un pamflet trimis de
(16 mai 2012, 11:15:24
e o realitate trista pe care ar trebui sa o schimbam.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei