Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 239 (8768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5377 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video
Constantin MOLDOVAN

Constantin MOLDOVAN


Cioburi de metaforă

URMAȘII LOGOFĂTULUI TOADER…

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe 26 septembrie 2024 am fost în Republica Moldova, la Bubuieci - Chișinău, pentru a participa la marea sărbătoare prilejuită de împlinirea a 50 ani - petrecuți în slujba învățământului basarabean! - de către Instituția Publică Liceul Teoretic ,,TOADER BUBUIOG’’.

Pe vremea când eram primar al comunei Mănăstirea Humorului ne-am înfrățit cu frumoasa comună Bubuieci (unde primar era, pe atunci, domnul Ion ȘĂRĂNUȚĂ), un mare merit în acest demers avându-l doamna prof. de istorie Maria IEREMIA, cea care a descoperit că marele logofăt Toader Bubuiog, ctitorul Bubuieciului, își doarme somnul de veci - alături de soția sa Anastasia - în Sfânta Mănăstire Humor din comuna noastră. De aici până la vizite reciproce și înfrățire n-a mai fost decât un pas, cu atât mai mult cu cât logofătul Toader dăruise Bubuieciul, după întemeiere, Mănăstirii Humor. 

Ce mai, cu adevărat frați!

Ca în atâtea alte dăți am fost întâmpinat - și acum! - cu brațele deschise, bucuria revederii materializându-se în calde strângeri de mâini și îmbrățișări nesfârșite… Și da, m-am simțit acasă! Pot spune că, la Bubuieci cel puțin, limba română este la loc de cinste, lui Ștefan cel Mare nu i se contestă nici măcar sfințenia, iar Mihai Eminescu este, fără nicio îndoială, românul suprem!  

Printre personalitățile prezente, invitate de către organizatori, s-a numărat și ministrul Educației și Cercetării de la ei, domnul Dan PERCIUN, atitudinea acestuia - caracterizată prin amabilitate, modestie și bun-simț! - meritând a fi dată exemplu, oricând, multora dintre oficialitățile de la noi, dumnealui dând dovadă de o educație demnă de un om care deține portofoliul… Educației. După ce s-a transmis un mesaj de felicitare din partea primarului general al municipiului Chișinău, domnul Ion CEBAN, au luat cuvântul domnul ministru, apoi domnul Andrei PĂVĂLOI - șeful interimar al Direcției Generale Educație Tineret și Sport, Sinilga ȘCOLNIC - Pretorul sectorului Ciocana, dna Irina SÂRBU, consultant-jurist al Sindicatului Învățământului, doamna Luminița SUVEICĂ - doctor, conferențiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Nicolae Testemițeanu’’, doamna Viorica BÂTCĂ, directorul IPLT ,,Constantin Negruzzi’’ din municipiul Chișinău, părintele Andrei DELEU - Parohul bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului" din satul Bubuieci, domnul Alexei PERCEMLÎ - primarul comunei Bubuieci, subsemnatul și alți câțiva invitați, vorbitorii subliniind importanța evenimentului și arătându-se dispuși (zâmbind, evident!) să participe și la celebrarea împlinirii unui veac de la fondarea Liceului. 

Atmosfera specială creată pentru acest eveniment ne-a impresionat, încă de la început, pe toți cei prezenți, iar spectacolul pregătit cu meticulozitate de către gazdele noastre (prezentatori carismatici, dansuri populare, grupuri vocale, soliști de muzică ușoară și populară, instrumentiști talentați) a stârnit murmure de admirație și aplauze frenetice. 

Ne-au încântat, printre alții, cunoscuții artiști Irina și Anatol BIVOL, Irina PĂNUȚĂ și Daniela CARCEA - absolvente ale liceului, Ion MIGALATIEV, toți remarcându-se prin originalitate și profesionalism. 

M-am întreținut cu vechi și buni prieteni precum domnul profesor universitar, avocat Vitalie ȚĂULEAN (un mare român - soțul doamnei director), părintele Protoiereu Andrei DELEU, doamna prof. Maria IEREMIA (soția reputatului istoric Ion IEREMIA, prieten drag!), soții Lilia și Vova POPOVICI, doamna Victoria OBOROC (fiica soților ȚĂULEAN), domnul ex-consilier Ștefan RACU, profesori ai liceului și mulți alții ce mi-au reamintit, prin prezența dumnealor, momente absolut minunate petrecute împreună. Un gând pios și pentru cei plecați în stele, care, de-a lungul timpului, și-au adus o contribuție importantă la realizarea unui învățământ de calitate la Bubuieci… Să le fie îngerii aproape! 

Voi încheia felicitând conducerea Liceului Teoretic ,,TOADER BUBUIOG’’, în primul rând pe inimoasa și energica doamnă director, prof. Elena ȚĂULEAN, sufletul evenimentului (mulțumindu-i și pe această cale pentru invitație!), apoi pe directorii adjuncți, domnul Sergiu ARAP, doamna Zinaida PLEȘCA, doamna Elena COJOCARU, doamna Svetlana BURSACOVSCHI, pe coregrafii Valentina SERBIN, Leonid SERBIN, Veronica SERBIN și Elena BOGATAIA, pe domnul acompaniator Ion VĂZDĂUȚAN, pe toți profesorii implicați în organizare, pe ceilalți profesori, aflați în activitate sau pensionari și - nu în ultimul rând! - pe elevi, părinții acestora și pe toți bubuiecenii… 

La mulți ani, Instituției Publice Liceul Teoretic ,,TOADER BUBUIOG’’! VIVAT, CRESCAT, FLOREAT! 

Prof. Constantin MOLDOVAN

Cititorilor rubricii mele, obișnuita urare: până săptămâna viitoare vă doresc să fiți iubiți, iubind!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului URMAȘII LOGOFĂTULUI TOADER….
 Vizualizări articol: 375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
URMAȘII LOGOFĂTULUI TOADER…5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei