Scandalurile din ultima vreme - izbucnite în urma unor partide din Superliga României - m-au determinat să scriu despre fotbal în calitate de mare iubitor al acestui sport (chiar practicant, cândva, prin arealul campionatului județean), însă fără a avea pretenția că aș fi vreun mare specialist în domeniu. Ultima etapă din play-off a adus în prim-plan meciul dintre Rapid și FCSB, meci care a generat multe discuții cu privire la maniera de arbitraj a lui Horațiu Feșnic din Cluj-Napoca. Am ascultat, siderat, după terminarea respectivei partide, explicațiile ,,docte’’ livrate de către fostul arbitru Marius Avram, precum și de către fostul mare fotbalist Ilie Dumitrescu în legătură cu faultul făcut asupra lui Florinel Coman de către fundașul rapidist Răzvan Onea. Vezi Doamne, cică nu era chiar de cartonaș roșu, ci unul mai spre… portocaliu așa, că n-a fost foarte clar, că Onea și-a retras piciorul, că… câr, că… mâr…
Ei bine, domnilor, a fost un fault grosolan, absolut criminal și doar șansa a făcut să nu asistăm la o nenorocire. Aici nu mai contează nici cu ce echipă ții, nici dacă îl îndrăgești sau nu pe Gigi Becali.
Jucătorul acela iresponsabil a intrat la rupere, să-și distrugă adversarul, unul care își câștigă existența la fel ca el, din fotbal. Mai poate fi numit băiatul ăsta profesionist?! Iar domnii care analizau meciul, desigur având dreptul de a-și da cu părerea, s-au și supărat atunci când li s-a spus că, poate, au văzut… câș! Păi, în cazul ăsta, să-și dea cu părerea acasă la ei, nu pe nervii telespectatorilor încercând să arate că, de fapt, chiar dacă rapidistul a dat cu… coasa, a… tăiat, așa, mai cu milă, astfel încât i-a retezat doar jumătate de cap.
Repet, este unul dintre cele mai clare faulturi de cartonaș roșu pe care le-am văzut vreodată.
Altfel, am încercat întotdeauna să fiu cât mai obiectiv, sperând că vor reuși tot mai mulți să facă la fel, dincolo de simpatiile sau antipatiile existente.
Aici a fost vorba despre un arbitru care a scăpat jocul din mână și doar providența a făcut să nu se lase cu oase rupte. De-a lungul timpului unii au fost favorizați sau defavorizați mai mult, alții mai puțin, însă, în prezent, nu este normal să mai fie tolerat jocul cu… hangerul în dinți, așa cum numai prin campionatele județene se putea vedea în trecut. Deciziile aiurea luate de către acest arbitru au făcut harcea-parcea jocul, punând în (mare) pericol integritatea fizică a jucătorilor pe tot parcursul partidei, influențând direct (probabil decisiv!) și lupta pentru titlu. Îngrijorător este faptul că, în ultima vreme, s-au înmulțit astfel de intrări iresponsabile în meciurile din Superligă, fără a fi luate măsuri drastice în vederea stopării lor de către cei îndreptățiți să facă asta. Măcar dacă de acum înainte se va schimba această stare de lucruri… Conditio sine qua non (condiția necesară) pentru un campionat corect, astfel încât să poată, într-adevăr, câștiga cel mai bun.
ȚURCA - DEFINIȚIE EPIGRAMATICĂ
(Vasile Til BLIDARU)
Un joc, era să zic uitat,
La care poţi să mai asişti
Din când în când, neaşteptat,
Prin grija unor fotbalişti!
ASIGURARE PENTRU UN FOTBALIST
(Vasile LARCO)
Măr al discordiei e scorul
Ce poate declanşa scandalul,
Dar ce nu faci tu cu piciorul
Va drege-arbitrul cu ţignalul.
ARBITRUL
(Dan NOREA)
E-o meserie de elită,
Lăsată, clar, din tată-n fiu,
Dar când e pe teren, nu ştiu,
De ce doar mama-i pomenită!
UNOR MICROBIȘTI CARE ÎL FLUIERĂ PE ARBITRU
(Virgil PETCU)
Vă simt durerea şi v-ascult,
Dar fluieratul e-n zadar.
Arbitrul fluierat prea mult,
Devine mult mai arbitrar!
EPITAF UNUI ARBITRU DE FOTBAL
(George PETRONE)
Dând morţii tragicul obol
S-a stins pe veci, inexorabil,
Lăsând în urma lui un gol
... Perfect valabil.
ARBITRUL DE FOTBAL
(Constantin IURAȘCU - Tataia)
Arbitrul joacă mare rol
Influenţând direct destinul:
El poate acorda un gol
De-i faci, în prealabil, plinul.
PE MARGINEA UNUI FESTIVAL DE EPIGRAME
(Eugen SFICHI)
Concursul de umor e tare
Şi mari emoţii stimulează,
Fiindcă e un meci în care
Chiar şi arbitrii faultează!
Până săptămâna viitoare vă doresc să fiți iubiți, iubind!