Cea de a XVI-a ediție a Festivalului Literar Internațional ,,Romeo și Julieta la Mizil’’ s-a încheiat sâmbătă, 29 ianuarie 2023, după Festivitatea de premiere care a avut loc în incinta Liceului Teoretic ,,Grigore Tocilescu’’ din micuțul oraș prahovean. Am reîntâlnit, aici, prieteni de care mă leagă o sumedenie de amintiri frumoase, sosiți din toate colțurile țării pentru a cinsti, așa cum se cuvine, poezia și epigrama, pentru a elogia prietenia transmițând, totodată, lumii dorința de pace a românilor de pretutindeni. Au fost prezenți George Corbu (președintele Uniunii Epigramiștilor din România) și Laurențiu Ghiță din București, Florin Rotaru din Buzău, Ionuț Daniel Țucă, Dan Norea, Petru Brumă și Ananie Gagniuc (aplauze!), din Constanța, Nicolae Bunduri din Brașov, Ion Diviza și Gheorghe Bâlici din Chișinău, Daria Dumescu, Elena Mândru, Ramona Ilade, Vasile Larco, Adrian Grăjdeanu și Gheorghe Bălăceanu din Iași, Leliana Rădulescu din Craiova, Ioan Toderașcu din Costești - Vaslui, Gelu-Voicu Bichineț din Vaslui, Dan Culicovschi din Ploiești, Dumitru Sârghie din Slatina, Florian Abel din Valea Măcrișului - Ialomița, Alecu Crăciun din Dărmănești - Bacău, Adina Mandalac din Mizil, subsemnatul cu Cătălina Orșivschi din Bucovina și alții pe care îi rog să mă scuze dacă, fără voie, am omis să-i menționez. Au încântat auditoriul personalități precum Adrian Cioroianu și Varujan Vosganian, care au cules binemeritate aplauze din partea celor prezenți, aceștia admirându-le erudiția, excepționalul simț al umorului, precum și calitatea - altfel bine cunoscută - de buni oratori.
Juriul de la poezie, format din Cristina Marian-Ionescu, Victoria Milescu și Dumitru Sârghie, a desemnat câștigătorii, după cum urmează:
• Marele Premiu ,,George Ranetti’’ - Daria Dumescu din Iași;
• Premiul ,,Grigore Tocilescu’’ - Niță Cristina din Bacău;
• Premiul ,,Agatha Bacovia’’ - Dimitrie-Sorin Pană din Titu - Dâmbovița.
S-au acordat, de asemenea, mențiuni.
La epigramă, juriul alcătuit din George Corbu, Florin Rotaru și Mihai Morar a decis astfel:
• Marele Premiu ,,George Ranetti’’ - Laurențiu Ghiță din București;
• Premiul ,,Grigore Tocilescu’’ - Ionuț-Daniel Țucă din Constanța;
• Premiul ,,Agatha Bacovia’’ - Grigore Cotul din Șanț – Bistrița-Năsăud.
S-au acordat și aici mențiuni, una dintre acestea revenindu-mi!
Așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani, organizatorii au pregătit și o secțiune pentru elevi, atât la poezie, cât și la epigramă.
Câștigătorii la poezie:
• Marele Premiu ,,George Ranetti’’ - Alexandra Busuioc;
• Premiul ,,Grigore Tocilescu’’ - Gheorghe Ioana Deborah;
• Premiul ,,Agatha Bacovia’’ - Cîrstea Lydia
Câștigătorii la epigramă:
• Marele Premiu ,,George Ranetti’’ - Gheorghe Ioana Deborah;
• Premiul ,,Grigore Tocilescu’’ - Andrei Crișan;
• Premiul ,,Agatha Bacovia’’ - Vorobeț Sofia
Printre invitații de marcă ai festivalului s-au numărat și graficienii Mihai Pânzaru Pim din Suceava - un mare prieten al actului de cultură, Leonte Năstase din Constanța și Marian Avramescu din Sângeru - Prahova, care au realizat portrete doritorilor și au contribuit din plin la reușita acestei întâlniri a oamenilor de spirit. Oaspeți de onoare au fost și basarabenii care au reprezentat Liceul Teoretic Puhoi - Raionul Ialoveni, cu dragoste de poezie și de limba română, întru nemurirea frăției dintre cei care locuiesc pe cele două maluri ale Prutului. Prezentatoarea acestei manifestări deosebite a fost marea artistă Daniela Vlădescu, cea care cu finețea ce o caracterizează, mereu cu zâmbetul pe buze, a reușit să fie liantul care ne-a ținut împreună vreme de aproximativ cinci ore fără să ne dăm seama cum a zburat timpul.
După festivitate a urmat o întâmplare, neîntâmplătoare, la restaurantul ,,Cantina Menzil’’, eveniment despre care, însă, nu am voie să povestesc, deoarece cititorii ar putea fi grav afectați emoțional.
Se cuvin aduse laude și mulțumiri organizatorilor coordonați, ca întotdeauna, de către domnii profesori Victor Minea și Laurențiu Bădicioiu, conducerii Liceului ,,Tocilescu’’, profesorilor și elevilor de aici, conducerii primăriei, membrilor Consiliului Local, tuturor celor care au contribuit la reușita acestei activități care face ca numele orașului Mizil să fie, în această perioadă - și nu numai - pe buzele tuturor.
SOLEMNITATE
Mizilul, cunoscându-și interesul,
Își va cinsti, de-a pururi, progresiștii:
Pe-acel primar ce a oprit Expresul
Și pe acei ce-aduc epigramiștii!
(Constantin MOLDOVAN)
Închei cu speranța că, indiferent de vreme (prietenii știu ce spun!) vom reveni, întotdeauna, la Mizil pentru a depăna povești despre Romeo și Julieta, în marginea versului și a poantei, întru veșnicia prieteniei și iubirii.
Octavian Paler spunea atât de frumos:
,,Doamne, cum ne-am despărţit cu toţii. Poate că şi prietenia şi iubirea nu merită, într-adevăr, să fie trăite, dacă nu sunt veşnice. O viaţă întreagă de frumuseţe, asta ar însemna ceva, într-adevăr.’’
Să luăm aminte!