S-a încheiat - iată - și ediția din acest an a Festivalului Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică ,,Umor la…Gura Humorului”.Dacă pentru concurenți participarea a fost doar online, humorenii și turiștii aflați în vacanță s-au putut bucura de prestațiile live ale unor artiști cunoscuți și apreciați, care s-au străduit să le ofere momente de relaxare și amuzament. Au evoluat, rând pe rând - începând de vineri seară - poetul Sorin Poclitaru și cantautoarea folk Ștefania Iacob, trupa ,,IDIOT” (teatru de improvizație), Alexandru Arnăutu Vraciu (Stand-up Comedy și Imperssions), precum și Florin Constantin cu Cristi Grețcu (,,Divertis”).
Duminică după amiază, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, pictorul și graficianul Radu Bercea a prezentat o nouă și fascinantă expoziție care ne-a trimis gândurile în universul fermecător, plin de culoare, al copilăriei.
A fost prezentă, de asemenea, epigrama și poezia, subsemnatul susținând un scurt recital din creațiile proprii și din cele ale laureaților festivalului, atât la muzeu, cât și - ceva mai târziu - pe scena amenajată în frumoasa Piață a Catedralei, sarcină de care - zic eu - m-am achitat onorabil.
Mai trebuie menționat faptul că, în cadrul festivalului, a fost lansată cartea ,,Copacii nu pot fi mov niciodată”, autor dr. Corneliu Dumitrache, a fost prezentat proiectul ,,Humorul - cu arte, carte și imagini”, realizat de elevii Colegiului ,,Alexandru cel Bun” din Gura Humorului - coordonați de către prof. Florin Batâr-Rusu - și invitații lor, elevi ai Secției de Arte Vizuale de la Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu” din Suceava, coordonați de către prof. Sergiu Grapă și - la fel ca întotdeauna - au fost premiați olimpicii și sportivii humoreni.
Acum să vă prezint învingătorii de anul acesta - grafică satirică și literatură umoristică - tema fiind, după cum se știe, FAKE NEWS!
Au participat 310 concurenți, din 49 de țări, la secțiunea ,,grafică satirică” și 57 concurenți, din 3 țări, la secțiunea ,,literatură umoristică”.
1. La GRAFICĂ , după mulți ani, avem un câștigător din România în persoana lui Gelu Pascal din Ploiești, locul II fiind adjudecat de către Roozbeh Jafarzadeh - SUA, iar locul III de către Ning Bin din China.
Mențiuni au obținut Goran Celicanin – Serbia, Luis Fernando Hincapié Echeverri – Columbia, Olexandr Sydorenko – Ucraina și Musa Gumus - Turcia, iar premiul ,,George Gavrilean” a ajuns în Ucraina la Eugene Grigoriev.
2. La EPIGRAMĂ locul I a fost ocupat de către Florin Rotaru din Buzău, locul II tot de către un buzoian, Liviu Gogu, locul III de către Ion Moraru din Galați, mențiunile revenindu-le - în ordine - lui Ion Diviza din Chișinău, Mirelei Grigore din Râmnicu Sărat și lui Nicolae Bunduri din Brașov.
Și pentru că Festivalul humorean a mai lansat - la inițiativa primarului Marius Ursaciuc, pentru promovarea orașului - un concurs cu tema ,,SMILING CITY”, aflat la a doua ediție, vă informez că anul acesta premiul a fost câștigat de către Ioan Toderașcu din Costești - Vaslui, cu un foarte reușit grupaj dedicat Humorului.
3. La POEZIE UMORISTICĂ premiile au mers la Daniel Bratu din Iași - locul I, Teodora Pascale din Oltenița - locul II, Grigore Chitul din Bistrița - locul III, Maria Chirtoacă din Câmpulung Muscel și Petre Ion Florin Vasilescu din Craiova - mențiunea I, Daria Dumescu din Iași - mențiunea II și Sanda Nicucie din Iași - mențiunea III.
Juriul la secțiunea ,,literatură umoristică” i-a avut în componență pe domnii Cornel Udrea, Petru Ioan Garda, Ioan Toderașcu și Ioan Manole, la ,,Smiling City” jurizând Sorin Poclitaru și Constantin Moldovan.
Organizatorii aduc mulțumiri tuturor celor implicați în buna desfășurare a Festivalului, inclusiv partenerilor media MONITORUL DE SUCEAVA și IMPACT FM, manifestându-și convingerea că anul viitor va fi iarăși cum a fost și…mai mult decât atât, parafrazându-l pe voievodul moldovean Petru Rareș, iar eu nu pot să zic decât atât: așa să fie.
A fost ediția cu numărul 32!
Dă Doamne sănătate, pace și reîntâlniri dorite - aici sau aiurea - întru bucuria sufletelor iubitoare de frumos și preamărirea prieteniei dintre oameni…
Trăiască (H)UMORUL!
Realitate distorsionată
(FLORIN ROTARU)
De soața mea vecinii-mi spun mereu
Că mă înșală c-un amic de-al meu;
Nimic mai fals, eu doar atât vă zic:
Nenorocitul nu îmi e amic!
Revelația unui băutor
(LIVIU GOGU)
Fake news-uri dau mereu năvală,
Iar eu o spun, nu mă abțin:
Chiar nicio știre nu-i reală,
Căci...adevăru’-i doar în vin!
Unor politicieni
(ION MORARU)
Unii fac minciunii curte
Vrând mereu să ne intrige:
,,Are ea picioare scurte,
Dar îi punem...catalige!”
Mărturisire
(ION DIVIZA)
Prieteni, sincer să vă spun,
Minciunile mă obosesc,
Dar nu pe care le compun,
Ci doar pe care le citesc!
O știre falsă are beneficiile ei…
(MIRELA GRIGORE)
Se scrie-n presă de-o brunetă,
Că-i divă mare, dar, în fine,
E un fake news, că nu-i vedetă,
În schimb, nu-i bai, se vinde bine!
Accident în Parlament
(NICOLAE BUNDURI)
O ştire falsă, nefondată,
Anunţă-un mare accident
Ce-a zguduit clădirea toată…
(Intrase cinstea-n Parlament!)
Apropo de titlul temei: SMILING CITY
(IOAN TODERAȘCU)
Că-i plin orașul de HUMOR
Nu-i doar o simplă ipoteză,
Dar mă întreb, ca scriitor,
De ce zâmbește…în engleză?!
Orașul GURA HUMORULUI
(Ioan Toderașcu)
,,GURA” e orașul - nota bene! -
Primitor, frumos și plin de viață,
Care ne zâmbește pe sub gene,
Iar primarul său…pe sub mustață!
Până săptămâna viitoare vă doresc să fiți iubiți, iubind!