marţi, 3 nov 2015 - Anul XX, nr. 256 (6068)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   27 imagini |   ø fişiere video

„Coolori în tricolor”

Balul Bobocilor organizat de Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, un spectacol al diversităţii culturale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Casa de Cultură din municipiul Rădăuţi a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 30 octombrie, Balul Bobocilor organizat de Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, un spectacol al diversităţii culturale, având ca temă „Coolori în tricolor”. Prin tema îndrăzneaţă aleasă în acest an, aceea a dialogului intercultural şi multietnic, manifestarea a reuşit performanţa de a smulge spectacolul din sfera divertismentului şi de a-l plasa în spaţiul educaţiei nonformale. La start s-au aliniat zece perechi, fiecare dintre acestea reprezentând o naţionalitate sau o comunitate etnică: „turcii” Iulian Haraseniuc şi Irem Kurtoglu, „grecii” Călin Ciotău şi Diana Ilaş, „romii” Daniel Costiuc şi Valentina Merenca, „ruşii” Andrei Mihailov şi Diana Ionesi, „românii” Claudiu Donisan şi Amalia Creţan, „ucrainenii” Cristian Deleanu şi Diana Ivan, „evreii” Albert Terpez şi Florentina Donisan, „germanii” Gabriel Schipor şi Nicole Furman, „ungurii” Denis Prelipcean şi Cristina Ungurean şi „polonii” Christofer Avasilichioaie şi Emilia Sfârnaciuc.

Manifestarea a fost moderată cu tact şi eleganţă de elevii Daniela Sbiera şi Petrică Vlădean. Toate momentele din spectacol s-au succedat armonios, îmbinând în mod inspirat probele de virtuozitate artistică, de spontaneitate, cu cele de dans folcloric şi contemporan sau cu cele mai spectaculoase, de kangoo jumps sau forţă fizică. Secvenţele spectacolului au reuşit să încânte asistenţa, provocând ropote de aplauze bine-meritate. Interpretările muzicale de o sensibilitate aparte au fost completate de acordurile pline de forţă ale muzicii rock, de sonorităţile îndrăzneţe ale hip-hopului, de eleganţa incontestabilă a partiturilor clasice.

 

O echipă de profesionişti

Reuşita spectacolului a depins de „dirijorii” unei astfel de manifestări: profesoarele Nicoleta Mitrofan şi Miriam Leon-Postolache, care au coordonat echipa de elevi voluntari inimoşi. Profesoara Nicoleta Mitrofan ne-a declarat că pentru ea „acest eveniment a însemnat ore de repetiţii şi exerciţiu susţinut, căutarea febrilă şi deloc lipsită de emoţii a costumelor specifice fiecărei naţionalităţi. A mai însemnat, pe lângă oboseala firească, bucuria de a lucra cu tineri energici şi plini de elan creator, dar mai ales reuşita lucrului bine făcut.”

Celălalt profesor organizator, Miriam Leon-Postolache, a completat că „dincolo de aplauze, de atmosfera generată, se află munca în echipă, străduinţele care converg către acelaşi scop: succesul spectacolului. O astfel de manifestare devine, dacă nu sună prea pretenţios, o metaforă pentru viaţa însăşi: o succesiune de momente emoţionante, încântătoare, deloc lipsite de stângăcii, ce constituie doar partea vizibilă a unor străduinţe invizibile.”

Nu trebuie uitată contribuţia semnificativă a coregrafilor Floriţa Brăescu şi Sergiu Duţu, care au pus în valoare talentul de dansator al concurenţilor. Din scenariu nu a lipsit o doză însemnată de umor, buna-dispoziţie, produsă prin complicitatea concurenţilor şi a prezentatorilor, sub forma unor replici spontane, pline de efecte comice. S-au interpretat piese muzicale celebre, din repertoriul românesc şi internaţional, s-au regizat dansuri specifice fiecărei naţionalităţi implicate în competiţia pentru titlurile de Miss şi Mister Boboc 2015.

 

Câştigătorii concursului de frumuseţe

Întâlnirea a culminat cu interpretarea trupei CTC, care a ridicat publicul în picioare cu sonorităţile puternice. Câştigătorii din acest an, cei care au reuşit să impresioneze în mod decisiv juriul, au fost elevii Florentina Donisan şi Daniel Costiuc. Pe următorul loc, la mică distanţă în inimile publicului, s-au situat Irem Kurtoglu şi Cristian Deleanu. Locul trei a fost revendicat pe bună dreptate de Diana Ionesi şi Andrei Mihailov. Cât despre popularitate, aceasta a fost dobândită de elevii Florentina Donisan şi Cristian Deleanu.

 

“Manifestarea a reuşit să resemnifice o temă aparent lipsită de popularitate, aceea a patriotismului”

Directoarea Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, profesoara Carmen Andronachi, ne-a spus că a asistat la un spectacol al diversităţii culturale atât de familiar spaţiului bucovinean. „Organizarea impecabilă merită aprecierea noastră, a tuturor. Manifestarea a reuşit să resemnifice o temă aparent lipsită de popularitate, aceea a patriotismului, să-i confere un tonus dinamic, modern, specific generaţiei actuale. Nu am întâlnit astăzi (n.r. - 30 octombrie) nimic artificial, nimic forţat, am descoperit, mai curând, minuţiozitate, acurateţe, atenţie la detalii în pregătirea echipelor concurente, în alegerea melodiilor reprezentative şi a costumelor specifice fiecărei naţionalităţi sau comunităţi etnice. Totul a fost articulat într-un mod inspirat, fapt care exprimă o cultură organizaţională robustă, totodată deschisă, permeabilă la schimbare şi idei inovatoare, în care sunt implicaţi atât elevii, cât şi cadrele didactice, părinţii şi chiar absolvenţii”, a declarat profesoara Carmen Andronachi.

Aceasta a adăugat că este conştientă „de responsabilitatea instituţională pe care o deţinem, de aceea nu am ignorat rigorile organizatorice, dimpotrivă, am procedat în manieră similară situaţiilor de urgenţă: am asigurat, cu ajutorul unei firme de pază şi a reprezentanţilor jandarmeriei, buna desfăşurare a spectacolului. Am descoperit un spectacol al bucuriei de a fi tânăr, de a fi diferit, dar identic prin apartenenţa la o comunitate şcolară de prestigiu.”

Organizatorii Balului Bobocilor îşi exprimă gratitudinea faţă de echipa managerială a Casei de Cultură Rădăuţi, reprezentată de Ovidiu Foca, totodată faţă de partenerii media şi, nu în ultimul rând, faţă de sponsorii generoşi fără de care nu ar fi fost posibilă reuşita unei astfel de activităţi.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Balul Bobocilor organizat de Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, un spectacol al diversităţii culturale.
 Vizualizări articol: 4630 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Balul Bobocilor organizat de Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, un spectacol al diversităţii culturale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ouă cu sos de iaurt O astfel de gustare rapidă poate fi pregătită chiar și într-o cameră de cămin sau, de ce nu, acolo unde ne aflăm în vacanță, pentru că necesită ingrediente puține, efort aproape deloc, iar rezultatul este delicios.Avem nevoie de:6 ouă... Citeşte