Balul Bobocilor organizat de Colegiul Tehnic „Petru Muşat” din Suceava, desfăşurat joi, 29 octombrie, la Dom Polski, a fost o îmbinare între tradiţie şi modernism, tema spectacolului fiind „Fii popular în şcoala ta!”. La debutul evenimentului, organizat de elevii claselor a XII-a, o elevă s-a transformat într-o bătrânică, îmbrăcată în costum popular, care se sprijinea într-un baston şi care le-a dat câteva sfaturi înţelepte tinerilor din sală, pentru „a nu cunoaşte amărăciunea”.
Sub genericul „Românii de altădată”, pe compoziţia muzicală „Ciocârlia”, spectatorii au putut urmări imagini de arhivă, alb-negru, cu oameni, meşteşuguri, locuri de altădată. „Erau vremuri în care hărnicia unei fete se măsura în obiectele pe care le croia şi cosea cu mâna ei”, părea să sugereze filmuleţul, de aceea, pe tot parcursul spectacolului, adolescentele de la „Petru Muşat” au purtat ia românească (chiar dacă nu era cusută de ele), combinată cu pantaloni negri sau blugi, o punte între vechi şi nou, un mod de a fi popular în vremurile actuale.
Muzică şi dans
Primul moment artistic al spectacolului a fost susţinut de grupul „Româncuţele”, profesor îndrumător Elena Stănescu, grup format din mai multe eleve ce purtau cămăşi populare tradiţionale, care au cântat câteva piese, precum „Sunt o fată frumuşică”, „Supărat badea-i de-aseară”, „Am iubit şi eu odată”, moment apreciat şi aplaudat de public. „Româncuţele” au fost urmate în spectacol de boboci, şase fete şi şase băieţi, care s-au prezentat în faţa publicului şi a juriului în ţinuta „etno”. Moderatorii spectacolului au fost trei elevi, o fată şi un băiat „din lumea modernă”, îmbrăcaţi elegant, şi o fată îmbrăcată în straie populare, care a avut rolul de a reaminti publicului ce înseamnă „Fii popular în şcoala ta”.
Organizatorii au reuşit să diversifice programul, astfel că au introdus pe scenă mai mulţi elevi talentaţi: actorii din în sceneta „Nu citeşti o carte?”, profesor îndrumător Luminiţa Vatamaniuc, un interpret de muzică hip hop, elevul Ilie Cotruţ, şi el boboc anul trecut, prof. îndrumător Elena Stănescu, şi membrii trupei de dans Colors (prof. Alexandra Cardaşim).
„Etno stilizat”
Cei 12 boboci care s-au bătut pentru titlurile de Miss şi Mister (Marinela Hopu, Andreea Voropchievici, Sabina Olar, Larisa Hapenciuc, Sabina Dima, Denisa Lămăşanu şi Andrei Hlamagă, Aurelian Bobaniuc, Vlăduţ Ivan, Silvestru Grădinaru, Vlad Onesim, Constantin Bujor), pregătiți de profesoara Alexandra Cardaşim, au revenit pe scenă la a doua probă din concurs, îmbrăcaţi în ţinute „etno stilizate”, ţinute realizate de tânărul Iulian Semeghin.
La această probă, bobocilor li s-au adresat şi întrebări simple care nu i-au pus în dificultate. După ce bobocii s-au retras pentru a se pregăti pentru următoarea probă din concurs, a urcat pe scenă trupa „Black&White” cu un dans modern, coordonator prof. Alexandra Cardaşim, a urmat un recital de muzică populară, în interpretarea elevei Iuliana Harii, şi sceneta „Soacra cu trei nurori” (profesor îndrumător Lăcrămioara Ignătescu).
„Ţinuta populară”
Concurenţii s-au prezentat în faţa publicului şi în „ţinuta populară”, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, moment în care au avut de trecut proba „lingura fermecată”. Fiecare concurent a primit câte o lingură de lemn pe care trebuia să o ţină în gură şi cu ajutorul acesteia concurenţii au „plimbat” o minge de ping-pong de la unul la celălalt. Poate că nu de fiecare dată elevii de la „Petru Muşat” care au urcat pe scenă purtând o ie românească sau costumul popular românesc au pus suflet şi au înţeles pe deplin importanţa artei tradiţionale, importanţa tradiţiei şi migala cu care au fost făcute cămăşile populare de bunicile lor, însă a fost un prim pas spre normalitate. Tema balului s-a dovedit a fi una inspirată pentru aceste vremuri, în care sunt prea multe mijloace, din păcate, prin care se doreşte pierderea identităţii, îndepărtarea de rădăcini.
Trupa Music Express, în recital la „Petru Muşat”
La proba ţinutelor de seară, unde juriul a punctat rafinamentul, stilul, atitudinea, perechile de boboci au dansat vals, în aplauzele publicului. Momentele artistice au fost completate în spectacol de eleva Ştefania Hagiu, care a interpretat o piesă de muzică uşoară, de câţiva elevi din clasa a XI-a D, cu un moment de pantomimă, şi de un „remember ani de liceu”, cu cele două prezentatoare, îndrumate de prof. Maria Roşca.
La Balul Bobocilor organizat de Colegiul Tehnic „Petru Muşat” a fost invitată trupa Music Express din Suceava, formată din Ionuț Ilisoi (voce), Andrei Cicioc (voce, percuţie), Ionuț Ciubotaru (clape), Bogdan Pinghireac (chitară), Alex Laza (saxofon) şi DJ Puff (ce a asigurat sunetul), care a reuşit să creeze o atmosferă extraordinară, iar elevii de la „Petru Muşat” au dansat pe scenă, prin sală, s-au prins în hore, au cântat cu artiştii, cerând un biss, la finalul recitalului de aproape 45 de minute. Băieţii au interpretat piese din repertoriul naţional şi internaţional, invitaţii ţinând cont şi de tema balului, „Fii popular în şcoala ta!”, provocându-i pe liceeni să interpreteze mai multe refrene de la piese precum „Ana, zorile se varsă”, „Cântă cucul, bată-l vina!”, „Şatra” („N-am nici rochii, nici pantofi / Nici castel cu slujitori / În căruţă m-am născut / Din căruţă ştiu să cânt”), piesă care a fost cântată şi la biss. Dacă la începutul recitalului vocalistul Ionuț Ilisoi i-a invitat pe scenă doar pe boboci şi pe prezentatori, după câteva piese toată sala era în picioare, scena se umpluse de tineri dornici de distracţie. Până la urmă a fost un moment apreciat de public, care a aplaudat frenetic evoluţia trupei Music Express. Seara s-a încheiat pentru elevii de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” cu discoteca de la Oscar Wilde Pub.
Decernarea premiilor
Cel mai aşteptat moment al serii l-a reprezentat decernarea premiilor. În urma jurizării, clasamentul a fost următorul: Miss Boboc a fost aleasă Larisa Hapenciuc, iar titlul de Mister Boboc a ajuns la Silvestru Grădinaru, ambii fiind şi favoriţii publicului; Sabina Dima şi Constantin Bujor au obţinut locul I, Denisa Lămăşanu şi Vlăduţ Ivan au obţinut locul al II-lea, iar Marinela Hopu şi Vlad Onesim s-au situat pe poziţia a treia. Unii dintre boboci s-au dovedit surprinşi de locul pe care l-au ocupat, alţii, deosebit de emoţionaţi, au început să plângă de fericire atunci când li s-a înmânat premiul. Bobocii au primit buchete de flori, diplome, eşarfe imprimate cu locul obţinut în competiţie şi cadouri.