Toată suflarea Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava s-a adunat miercuri, la Casa de Cultură a Sindicatelor, pentru a-i celebra pe bobocii liceului printr-o suită bine închegată de momente muzicale şi de teatru, scenete umoristice şi pantomime.
Timp de aproape trei ore, organizatorii au invitat spectatorii într-o călătorie „captivantă a simbolisticii măştilor”, tema propusă pentru spectacolul din acest an fiind cu „Cu mască, fără mască”. Ca de fiecare dată, unui spectacol de acest gen nu i-a putut lipsi cel mai aşteptat moment, respectiv competiţia care să-i scoată în evidenţă pe cei mai cei talentaţi, frumoşi şi inteligenţi boboci. Şase perechi de liceeni au lăsat emoţiile deoparte şi au urcat pe scenă pentru a dovedi atât juriului, cât şi colegilor lor din sală, că merită statutul de exponenţi ai generaţiei lor. Probele propuse de organizatori pentru cei 12 bobocei le-au testat acestora spontaneitatea, eleganţa şi creativitatea, virtuţi ce au desemnat, în final, câştigătorii titlurilor de Miss şi Mister Boboc 2013.
Scenetele de teatru au ocupat un loc special în cadrul spectacolului de miercuri
Chiar dacă cei mai mulţi dintre noi alegem să ne ascundem sentimentele sub măşti, pentru primul moment pregătit pentru boboci, aceştia au trebuit să lasă măştile deoparte şi să se prezinte publicului dincolo de aparenţe, nominalizându-şi calităţile, năzuinţele şi motivele pentru care au intrat în cursa dobândirii titlurilor mult râvnite. Bobocii s-au retras pentru a pregăti următorul moment, iar scena a fost pregătită pentru prestaţia Cosminei Catargiu, eleva alegând să interpreteze melodia „Floarea Dorului”, opţiune ce s-a dovedit a fi pe placul fiecărui elev care a luat parte la spectacolul de miercuri seară.
Alexandru Trofin (clasa a XI-a D) a împrumutat masca domnitorului Ştefan cel Mare şi a prezentat un monolog din piesa “Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, elevul convingând că are talent actoricesc, precum şi aptitudinea de a purta oricând o mască veselă sau tristă, amuzantă sau anostă. Prestaţia acestuia a fost urmată de un moment ce a adus în prim plan personajul feminin din piesa “Justiţie”, personaj ce se dedublează şi îşi schimbă masca în funcţie de interesele de moment. Actul a fost pregătit de prof. Mihaela Şerban, pe scenă performând elevii Andreea Lazăr, Teodor Puşcuţă şi Constantina Ghiorghiţă.
Pentru că visul multora dintre noi este să intre, măcar o dată, în atmosfera elegantă a unui bal vienez, câţiva elevi ai colegiului au adus în scenă un crâmpei de distincţie şi eleganţă printr-un vals coordonat de prof. Luminiţa Cazan.
Eroii copilăriei - personaje faimoase de desene animate sau filme au urcat pe scenă
Proba a doua a stat sub semnul personajelor din desene animate, amuzante şi mereu de actualitate, caracterizate de farmec şi simplitate, moment ce a furat zâmbete de nostalgie elevilor. A doua intrare a bobocilor pretendenţi la titlurile de Miss şi Mister a readus în actualitate personaje celebre precum Minie şi Mikey Mouse, Zorro şi Elena, Cenuşăreasa şi Prinţul, Fred Flinstone şi Wilma, Scufiţa Roşie şi Vânătorul sau Olive şi Popeye marinarul, cei mai mulţi dintre elevi purtând ţinute care au redat cu fidelitate personajul original. Cu toate acestea, concurenţii de la “Cuza” au trebuit să dovedească faptul că nu s-au pregătit doar în materie de ţinute, ci şi în ceea ce priveşte cunoştinţele cu privire la personajul reprezentat.
Bobocii au rămas în scenă şi pentru proba de spontaneitate, testare ce i-a pus pe aceştia în situaţia de a răspunde la o serie de întrebări pe diverse teme (Cum poţi promova voluntariatul în România? Care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă atât un bărbat, cât şi o femeie? Care este celebritatea pe care ai invita-o la o cină? etc).
O parte dintre concurenţi au dat răspunsuri originale şi prompte, în vreme ce câţiva dintre boboci au fost copleşiţi de emoţii, reacţia lor fiind una sub aşteptările susţinătorilor din sală.
Deja cunoscută de liceenii de la “Cuza”, pe care i-a obişnuit, an de an, cu momente pline de voioşie, Ioana Ştefan a pregătit pentru seara de miercuri o melodie şi un dans ţigănesc, apreciate la unison de spectatori.
Coordonaţi de prof. Silvia Pintea, elevii claselor a XI-a A şi a XII-a C au pus în scenă un episod din celebrul film “Liceenii”, evidenţiind veşnicul conflict mocnit dintre profesorii severi şi elevii slab pregătiţi, episod umoristic în care cei mai mulţi dintre spectatori au empatizat cu personajele puse în scenă.
Rochii vaporoase cu corset, lungi până în pământ şi papioane au fost din nou pe scenă prin momentul de menuet pregătit de prof. Luminiţa Cazan, dans ce a îmbinat eleganţa şi spectaculosul, unele stângăcii ale dansatorilor fiind trecute cu vederea de publicul care a aplaudat prestaţia colegilor.
Liceenii au exmatriculat din şcoală cafeaua, ţigările şi alcoolul
Sceneta “Vinovat/Nevinovat” a adus în atenţia spectatorilor trei vicii care au ajuns populare şi în rândul tinerei generaţii – cafeaua, tutunul şi alcoolul. Pentru că sunt nocive sănătăţii şi provoacă dependenţă, câţiva dintre elevii de la “Cuza” au chemat cele trei vicii în boxa acuzaţilor. După ce atât pârâţii, cât şi reclamanţii şi-au expus pledoariile, instanţa a decis că cele trei fac parte din categoria drogurilor, drept pentru care au fost date afară, fără drept de apel, din colegiul sucevean. Momentul a fost pregătit de prof. Elena Ignat.
Ţinând cont că purtarea unei măşti ţine în mod direct şi de statutul social al fiecăruia, elevii clasei a X-a A, coordonaţi de prof. Mihaela Şerban, au prezentat o scenetă din “Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, reliefând cum o familie obişnuită se transformă radical atunci când este pe punctul de a primi o moştenire.
Ultimul test pentru cei 12 boboci a fost reprezentat de proba de dans, liceenii fiind nevoiţi să se mişte pe ritmuri de vals, rock 'n roll, latino, disco sau muzică populară.
De menţionat este faptul că pe parcursul întregului spectacol, concurenţii au avut de identificat câte un personaj ce s-a ascuns în spatele unei măşti, testare pe care toţi au trecut-o cu brio.
Pentru spectacolul de miercuri, elevii clasei a XI-a D, pregătiţi de prof. Elena Ignat, au pregătit pantomima “Roata se întoarce”, moment cu mare priză la public.
Dansul şi cântecul popular au avut, în fiecare an, un loc special în cadrul spectacolelor pregătite de elevii de la colegiul sucevean, astfel că, la finalul balului, scena a fost pregătită pentru o suită de dansuri şi cântece bucovinene, solistele Ioana Ştefan, Cosmina Catargiu şi Teodora Buculei animând întreg auditoriul. Colegii lor din sală s-au prins în hore, au chiuit, au cântat, bucurându-se de ritmurile pline de vigoare, dinamice şi energice, solistele compensând din plin lipsa unui invitat special.
Câştigătorii
Premiul al III-lea (Miss şi Mister Popularitate) a fost adjudecat de Ana Maria Bărbăsu şi Ionuţ Chirivi, iar premiul al II-lea (Miss şi Mister Dance) a fost obţinut de Emilia Ursu şi Ionuţ Matei.
Titlurile de Miss şi Mister Boboc ai Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” 2013 au fost câştigate de Sabina Alexandru Olan şi Robert Burac.