Colegiul „Ştefan cel Mare” s-a transformat vineri seara, pentru câteva ore, într-o unitate militară. Clasele au devenit regimente, elevii cu vechime în liceu, militari, iar cei mai noi dintre „ştefanişti”, recruţi. Toţi, de la mic la mare, au fost înregimentaţi, lucru care nu i-a împiedicat însă pe recruţii din Unitatea Militară CNSCM să se distreze la maxim.
Totul s-a petrecut pe scena Casei de Cultură Suceava, când Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” şi-a numărat bobocii şi şi-a ales cele mai frumoase bobocele.
Ţintaşe la titlul de Miss
Un decor milităresc, cu frunze de camuflaj, foişoare pentru ţintaşi şi zece recruţi cu mitralierele în mâini intrând în scenă, aşa a debutat Balul Bobocilor de la „Ştefan”. Nici prezentatorii spectacolului nu au făcut notă discordantă cu decorul, aşa că au intrat în scenă purtând haine militare, cu epoleţi şi grade, şi le-au strigat la apel pe cele zece bobociţe recrutate să intre în concursul pentru câştigarea titlului de Miss al Unităţii CNSCM 2009.
Şi faptul că armata nu e doar pentru bărbaţi l-au demonstrat vineri seara recrutele de la „Ştefan”, care au fost supuse la tot felul de probe.
Fetele au intrat în scenă îmbrăcate de asemenea în haine militare, iar după prezentarea lor şi a regimentului (clasa) din care provin, în pas cadenţat, ca pe câmpul de instrucţie, au părăsit unitatea. Nu după mult timp însă, concurentele au fost chemate din nou la apel.
Fiecare dintre cele zece concurente şi-a ales o personalitate, un ideal feminin în opinia lor, şi au intrat rând pe rând pe scenă, şi au prezentat-o.
Ecaterina Teodoroiu, Marie Curie, Marlene Dietrich, pe scena suceveană
Astfel, printre personalităţile care au păşit vieri seară pe scena Casei de Cultură le amintim pe Ecaterina Teodoroiu, Marie Curie, Marlene Dietrich, Laura Stoica, Greta Garbo, Regina Maria sau Frida Kahlo.
„Bucuriile şi tristeţile nu poţi niciodată să le spui. Îţi ieftineşti sufletul dacă o faci” sunt cuvintele cu care frumoasa şi extravaganta actriţă Greta Garbo a impresionat-o pe una dintre concurente. Frumuseţea, curajul, devotamentul sau talentul personalităţilor pe care concurentele le-au întruchipat pentru o seară au fost rând pe rând prezentate publicului venit la spectacol. Totodată, o primă probă la care au fost supuse proaspăt recrutatele bobociţe a fost cea de dans.
Directoru’ unităţii, răpit
Povestea vieţii recruţilor din Unitatea Militară CNSCM merge mai departe. Ore de instructaj şi militărie în prezenţa superiorilor şi distracţie, muzică şi dans atunci când recruţii sunt lăsaţi de capul lor. Şi pentru că este vorba despre o unitate care se respectă, „ştefaniştii” militari şi-au făcut şi propria emisiune TV, pe care au prezentat-o în direct. „Realitatea armatei” este emisiunea de ştiri şi divertisment pe care a urmărit-o cu sufletul la gură întreaga unitate.
Un recrut în rolul de crainic, băgat într-o cutie de carton (televizorul), a început să prezinte ştirile cu accent moldovenesc. Prima ştire a fost una senzaţională, potrivit căreia doi dintre sergenţii Unităţii CNCSM, Golda şi Costan (numele a doi dintre profesorii de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”), au construit un avion MiG.
A urmat o informaţie despre campionatul de fotbal al unităţii, întreruptă însă de o ştire de ultimă oră, „Directoru’ a fost răpit”. În lipsa şefului însă, imediat s-au găsit alţii să-i ia locul, iar în unitate s-a instalat haosul.
„Geniştii”, chemaţi la apel
Târziu au observat recruţii că răpitorii au lăsat şi un bilet. Formula de răscumpărare era una neobişnuită, greu de descifrat, aşa că, în scenă şi-au făcut apariţia „geniştii” cu mintea ascuţită, singurii în măsură să decodifice formula de răscumpărare. În timp ce se căutau soluţii pentru găsirea şi răscumpărarea şefului, în scenă a intrat Olga Iosub, elevă în clasa a XII-a A, care a interpretat o melodie în limba engleză.
Spectacolul a continuat cu „lupta între trei mari naţiuni şi România”, un moment umoristic realizat de recruţi, cu succes mare la public. Boxerul sârb „Rupe Oase” a intrat pe ring să lupte cu românul Ion Ion Junior, un ţăran autentic, în haine populare, cu opinci şi bâtă. Muşchii lui „Rupe Oase” nu au fost îndeajuns, sârbul fiind alungat din ring de mirosul puternic al românului cu cojoc de blană. Nici boxerul chinez şi nici cel francez nu au reuşit să-l învingă pe Ion Ion Junior, cel din urmă fiind declarat campion.
Proba de gătit viteză pe front
Şi pentru că armata înseamnă instrucţie, indiferent de condiţii, nici cele zece concurente care s-au luptat pentru titlul de Miss nu au fost scutite de antrenamente. Adaptarea la teren accidentat a fost cea de-a doua probă căreia au trebuit să-i facă faţă concurentele. În pas alert, concurentele au fost puse să treacă, fără să se împiedice, prin nişte cauciucuri. A urmat apoi o probă surpriză, „proba de gătit viteză pe front”, iar concurentelor li s-a dat să cureţe cartofi. Cea mai rapidă dintre fete a fost desemnată câştigătoarea probei.
După antrenamente şi munca în bucătărie, fetele au avut o pauză. Nu şi „geniştii”, care după analiza atentă a biletului de răscumpărare, au reuşit să-l descifreze, dând citire unei înşiruiri de radicali, integrale şi logaritmi, „totul la Pătrăuţi” (în loc de la pătrat), o formulă simplă în opinia lor, care le arată locul unde se află Directoru’.
Aşadar, Directoru’ era la Pătrăuţi, şi întreaga armată a plecat să îl salveze. Filmul întreg al luptelor date pentru salvarea directorului a fost prezentat apoi publicului prin intermediul video-proiectorului.
„Nouă chiar ne place uniforma”
Puţini sunt cei care pot spune că nu cunosc uniforma pe care o poartă elevii de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. Ţinuta elevilor a devenit cunoscută pentru că aceştia chiar o poartă, pentru că le place. „Domnule General, nouă chiar ne place uniforma” este un film care a fost prezentat în cadrul spectacolului. Duş în uniformă, somn în uniformă, jogging... tot în uniformă, orice „ştefanist” este mereu în uniformă, potrivit imaginilor filmate de elevi. Zece dintre bobociţe au renunţat însă la uniformă şi au intrat din nou pe scenă, de data aceasta în ţinute de seară.
În rochii de seară, cu tocuri înalte, priviri galeşe şi cu un mers ca pe podium, cele zece frumuseţi ale liceului au trecut pentru ultima dată prin faţa spectatorilor şi a juriului, fiind întâmpinate cu aplauzele spectatorilor.
Trupa Kumm, înrolată în armată
Aceasta a fost ultima probă a concursului şi sfârşitul unei zile istovitoare pentru recruţii din Unitatea Militară CNSCM.
O nouă generaţie a sosit la „Ştefan cel Mare”. Şi deşi armata e grea, regimentul „ştefaniştilor vechi” a arătat că poate fi şi distractivă, iar membrii formaţiei Kumm s-au înrolat şi ei.
Intrarea în scenă a formaţiei Kumm a dezlănţuit sutele de spectatori prezenţi în sală.
Chiar de la prima piesă pe care trupa Kumm a început să o cânte, sala a fost în picioare şi puţini au fost cei care nu cunoşteau versurile şi nu cântau alături de formaţia de pe scenă.
„1.000 de chipuri”, „Beautiful country”, „Butterflies” sunt doar câteva dintre piesele cântate de Kumm pe scenă şi de spectatorii din sală. Un concert rock cu succes enorm printre liceenii de la „Ştefan cel Mare”, care timp de o oră nu s-au mai aşezat pe scaune şi nu au încetat să cânte. La un moment dat, locul liber dintre primul rând de scaune şi scenă a fost „invadat” de liceenii dornici de dans.
Petrecerea alături de Kumm a continuat până târziu în noapte, în discotecă, unde liceenii au dansat, s-au distrat şi au ascultat muzică bună, iar maestrul de ceremonii, DJ-ul, a fost Dodo, adică Doru Popovici, profu’ de engleză.
Kumm şi-a invitat fanii pe scenă
Când Kumm au anunţat ultima piesă, sala a început să aplaude, iar liceenii care dansau în faţa scenei au fost invitaţi să intre în scenă şi să danseze şi să cânte alături de membrii formaţiei. Răspunsul la invitaţie nu s-a lăsat mult aşteptat, iar scena a fost luată cu asalt de către fanii formaţiei Kumm.
Ultima piesă anunţată nu a fost chiar ultima, pentru că aplauzele din sală şi bis-urile care se auzeau necontenit în timp ce liceenii care dansau pe scenă nu lăsau să se tragă cortina i-au adus pe Kumm înapoi printre fani şi au mai cântat o piesă.
Kumm a împlinit zece ani de activitate muzicală, a scos şase albume, iar la sfârşitul acestei luni îl va scoate şi pe al şaptelea.
Miss Unitatea CNSCM
Înainte ca juriul să anunţe câştigătoarele concursului Miss, elevii Mădălina Botuşan şi Andrei Petrea au intrat în scenă şi au cântat o piesă pe care au dedicat-o organizatorilor balului, colegilor şi profesorilor lor.
Pentru a nu mai prelungi emoţiile concurentelor, juriul a deliberat şi a transmis rezultatele.
Adelina Maruneac, din Regimentul IX E, a primit premiul special „Oriflame”, iar Ana Maria Zaharia, tot din Regimentul IX E, a obţinut premiul special „TusiRomania”.
Miss Popularitate a fost desemnată concurenta cu numărul 5, Mădălina Botuşan, din Regimentul IX A.
Locul III în concursul de Miss a fost câştigat de Sabina Ilaşcă, concurenta cu numărul 1, recrut din Regimentul IX E.
Gabriela Mândrescu, din Regimentul IX B, a obţinut locul II în concurs, iar titlul de Miss „Ştefan cel Mare” 2009 a fost câştigat de Patricia Coşman, din Regimentul IX A. „Nu e imposibil să-ţi îndeplineşti visele” este motto-ul după care se ghidează Patricia în viaţă, iar visele ei au început să devină realitate.
„Ştefanistul”
Noua generaţie de boboci care a intrat în acest an la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” a fost primită aşa cum se cade unui liceu care se respectă. Pentru balul organizat în cinstea bobocilor s-a tipărit un ziar. Fiecare spectator a avut pe scaun câte un exemplar din ziarul „Ştefanistul”, care anunţa că „O nouă generaţie soseşte la Ştefan”. „Ştefaniştii” vechi, în haine militare, pe o pagină, şi „ştefaniştii” noi, mai exact „ştefanistele” care râvneau la titlul de Miss, pe o altă pagină, componenţa juriului şi o scurtă prezentare a formaţiei Kumm au fost toate prinse în paginile ziarului special editat pentru Balul Bobocilor.
(26 oct 2009, 18:17:26