Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava şi-a ales Miss şi Mister Boboc 2007, într-un spectacol de excepţie, folosind multe elemente din mitologia greacă. Tema aleasă de organizatori pentru Balul bobocilor a fost Grecia antică, iar, pentru exemplificare, publicul a avut ocazia să se întâlnească cu Zeus - atotputernicul, Afrodita – zeiţa frumuseţii şi a iubirii, Atena – zeiţa înţelepciunii, Apollo – zeu al poeziei, al muzicii, dar şi cu Artemis – zeiţa lunii şi a vânătorii sau cu Hades – stăpânul infernului şi Dionisos, divinitate ocrotitoare a viilor, livezilor.
Întâlnire cu zeii
12 elevi de la „Arte” au studiat foarte bine câte un personaj mitologic din Olimp, pe care, apoi, l-au interpretat în spectacolul de joi seară. La fel ca şi zeii Olimpului, zeii de la „Arte” şi-au acoperit trupurile cu haine simple, realizate asemeni vechilor greci, „prin draparea ţesăturilor necroite”. Simplitatea începuturilor „a dat bine” unui bal care a excelat prin originalitate.
Zeii s-au aşezat la o masă cu 12 scaune, pe scenă, în faţa decorului de pe fundal, care arăta un templu şi patru statui masive, armonioase, impunătoare, care, de fapt, prezentau chipurile a patru profesori care au participat la organizarea balului: Neculai Moroşanu, Marilena Baltaru, preot profesor Florin Hostiuc şi Iulian Asiminonesei. Şi lor li se datorează succesul balului din acest an.
Bobocii, la prima înfăţişare
În faţa exigenţei zeilor, bobocii: 8 fete şi 7 băieţi, au trecut prin mai multe probe de concurs.
Pretendenţii la titlurile de Miss şi Mister s-au prezentat mai întâi în faţa publicului în ţinute sumare, cu croieli simple (linii drepte, volume mari), făcute din pânză albă, cu panglici auri prinse la brâu.
În timpul prezentării concurenţilor, zeii, printre care s-au strecurat un elev purtând costum negru, cămaşă roşie şi pălărie (v-aţi dat seama că era ţinuta unui ţigan, pentru a aduce puţină „culoare şi ciordeală”), dar şi un îngeraş zglobiu, cu aripi albe, s-au plimbat pe scenă, au discutat, şi-au dat cu părerea.
Proba aptitudinilor
Ca la orice bal, nu au lipsit nici muzica, dansul, umorul, presărate printre probele de concurs ale zeiţelor de clasa a IX-a. Mariana Maloş a interpretat o piesă din repertoriul italian, ajutată şi de zei, care au dansat în perechi. Liceenii au prezentat un filmuleţ sub genericul „Highschool Break”, finalul fiind Clubul V (la un biliard, în pauzele dintre ore).
Una dintre probele de bază ale concursului de frumuseţe a fost cea de aptitudini. Georgiana Costea a interpretat, la vioară, alături de alţi trei colegi, un fragment de muzică de cameră. Florina Bleancă şi Vlad Tailup au prezentat un fragment din piesa „Proşti sub clar de lună” de Teodor Mazilu, dar, din păcate, concurenţii s-au aşezat cam departe de microfon şi s-a auzit foarte slab în sală.
Silvia Ciobanu a interpretat un dans oriental, care a înfierbântat atmosfera, dar care i-a adus şi un premiu, în finalul concursului. Ionuţ Gavril a susţinut un moment de mimică, iar Laura Chibici a imitat „I love Rock’n’roll”, alături de Roxana Macovei.
Alexandru Scorţariu l-a imitat pe „Dan Senzaţionescu”, iar Mihaela Trisciuc şi Vasile Manoli au prezentat un dans ţigănesc.
Nadia Gologan, venită din Republica Moldova să studieze artele la Suceava, a interpretat o poezie în limba rusă, pe care apoi a tradus-o şi publicului. Mihai Boicu a cântat o piesă din repertoriul regretatului Elvis Presley, iar Cosmin Chelaru şi Iulian Rădăşanu au făcut o parodie: „Cum îşi iau băieţii ţeapă la o întâlnire”.
Alături de trupa „Freak Control”, Iulia Pozderie a interpretat un dans modern.
Atena i-a intimidat pe concurenţi
Până la următoarea probă, pe scenă „s-a derulat” un dialog plin de umor între Elena Băiţan, în rolul unei ţigănci pe nume „Tastatura”, şi, în rolul profesoarei, Mirela Ungureanu, amândouă eleve în clasa a XII–a la artă plastică.
Elevele din clasa a IX-a, de la secţia de muzică, au prezentat în faţa zeilor, dar şi a spectatorilor (sub îndrumarea profesorului Ciprian Hreţcanu), un dans oriental.
Spectacolul a continuat cu proba de cultură generală, la care concurenţii s-au prezentat în ţinuta de zi. Întrebările nu au fost foarte grele, dar i-au pus pe unii concurenţi în dificultate. Intimidaţi de prezenţa Atenei – zeiţa înţelepciunii, bobocii au dat şi unele răspunsuri greşite sau nepotrivite.
Un moment hazliu din spectacol a fost şi cel prezentat de Ruxandra Sericiuc, care a interpretat „Arlechin”, luându-şi foarte în serios rolul, mai ales atunci când trebuia să râdă....
Nici prezentarea de modă nu a lipsit de la „Balul artelor”, astfel că eleva Marilena Radu (realizatoarea ţinutelor) şi Alina Cojocariu (accesorii), au prezentat, cu ajutorul colegilor, câteva ţinute de ocazie, inclusiv o rochie de mireasă. Bobocii au trecut şi prin proba de dans, la care, ce-i drept, nu au excelat, dar au punctat prin ţinutele elegante şi prin graţie.
„Flori din Bucovina”, la debut
Publicul a „gustat” şi aplaudat îndelung momentul de body painting, realizat de elevii din clasa a XII-a , de la muzică şi pictură. O îmbinare reuşită între mister, artă plastică, dans şi muzică.
Pentru prima dată pe o scenă, Formaţia de dansuri populare „Flori din Bucovina” a Colegiului de Artă, condusă de profesorul Ciprian Hreţcanu, a prezentat câteva suite de dansuri, pe muzica interpretată de taraful liceului. În joc s-a prins şi profesorul coregraf Hreţcanu (prof de informatică, de felul său), pentru a da încredere tinerilor dansatori.
Ultima probă din concursul de Miss şi Mister a fost proba ţinutelor de seară, cea din urmă care ar mai fi putut cântări în alegerea de către juriu a celor mai frumoşi boboci.
Electrizaţi de „Şuie Paparude”
„Şuie Paparude”, adică Mihai Câmpineanu (Michi), Mihai Dobre (Haute Culture) şi Cezar Stănciulescu (Junkyard), au avut o prestaţie reuşită la Suceava, antrenând publicul tânăr la dans.
Trupa „Şuie Paparude” s-a format în toamna anului 1993, un chitarist, un toboşar, un basist -Mihai Dobre, un clapetist Mihai Câmpineanu, care abordau un stil alternativ - new-wave. Istoria grupului Şuie Paparude este strâns legată de începuturile muzicii drum & bass, Şuie Paparude şi Studio Martin fiind pionierii acestui gen muzical. Deşi în sala Casei de Cultură erau şi mulţi profesori, care nu erau familiarizaţi cu muzica electronică (aceştia stând liniştiţi pe scaune), au fost şi suficienţi adolescenţi care au dansat şi s-au distrat.
Pe scurt:
- Zeiţa balului - Miss boboc 2007 - a fost aleasă Nadia Gologan. Miss Dans a fost desemnată Silvia Ciobanu, iar titlul de Miss Popularitate i-a revenit Iuliei Pozderie.
- Mister Boboc a fost desemnat Mihai Boicu. Juriul l-a ales pe Cosmin Chelaru - Mister Dans, iar titlul de Mister Popularitate i-a revenit concurentului Iulian Rădăşanu.
- Invitatul surpriză al Balului organizat de Colegiul de Arte a fost Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, care a fost chemat de organizatori pe scenă, pentru a le adresa câteva cuvinte elevilor. Acesta le-a urat succes adolescenţilor şi i-a îndemnat la învăţătură.
- Subprefectul Alexandru Băişanu a urmărit o parte din spectacolul „artiştilor” suceveni, onorat că poate să spună, pentru prima dată, „Bună seara, zeilor”.