Opel ne arată că responsabilitatea faţă de mediu şi nevoile clientului au prioritate maximă. Pe linie de ecologie, producătorul implementează un proiect nou şi complex, pentru o mobilitate compatibilă cu normele actuale de poluare, cristalizat în jurul gamei de automobile ce poartă denumirea ecoFLEX. Programul de reducere a emisiilor de noxe vizează modelele de mare volum, apreciatul vehicul compact Astra numărându-se printre produsele care beneficiază de o variantă ecologică specială.
Termenul ecoFlex este atribuit celor mai economice modele Opel dar ele reflectă în acelaşi timp şi una din marile calităţi ale maşinii: capacitatea de a emite un nivel redus de gaze toxice.
Noul Astra ecoFLEX utilizează un propulsor turbodiesel de 1.3 litri, preluat de la fratele mai mic Opel Corsa. Acesta generează 95 de cai putere şi un cuplu maxim de 190 Nm oferit între 1.750 rpm şi 3.250 rpm. Unitatea CDTI necesită 3,7 litri de carburant pentru a parcurge 100 de kilometri.
La caracterul verde contribuie şi filtrul de particule şi un sistem de recirculare a gazelor nou, plus câteva modificări aerodinamice ale exteriorului, care au rolul de a cuminţi aspectul.
Atingerea noilor performanţe în materie de consum şi emisii a fost posibilă ca urmare a îmbunătăţirilor aduse, mai precis a modificărilor operate la blocul motor, transmisie, direcţie, tren de rulare şi aerodinamică. Sistemul ECU - care controlează motorul, monitorizează şi ajustează toate funcţiile importante ale maşinii, a fost revizuit, treptele cutiei de viteze sunt mai lungi iar anvelopele au fost schimbate cu pneuri ce garantează o rezistenţă scăzută la rulare.
Opel a redus masa maşinii cu 30 de kilograme, a echipat trenul de rulare cu suspensii coborâte, iar la partea frontală spoilerul beneficiază de prize de aer optimizate pentru a scădea coeficientul aerodinamic. Versiunea ecologică a compactei Astra cu o cutie de viteze manuală cu 5 trepte, mai lungi decât pe un model obișnuit pentru a favoriza treceri lente spre treptele de viteză.
Performanțele dinamice vorbesc despre un model leneș, demarajul de la 0 la 100 km/h fiind efectuat în 14,7 secunde. Viteza maximă atinge 170 km/h.
Prin această versiune ecologică, Opel demonstrează că se poate reduce consumul de carburant cu ajutorul tehnologiilor inteligente. Fabricantul a fost primul care a instalat un convertor catalitic la toate automobilele sale şi primul producător german care a introdus în 2005 ca standard filtrul diesel de particule ce nu necesită întreţinere.