Opel debutează în liga producătorilor de vehicule hibride cu un exponent complet nou în gama sa. Ampera încearcă să redefinească noțiunea de eficiență și în același timp vrea să demonstreze că noul concept tehnologic pe care se bazează este superior sistemelor hibride actuale. Cu un design distinct, autonomie de drum mărită și un interior spațios, modelul german cu un preț de peste 40.000 de euro atacă frontal clasa mașinilor ecologice.
Pe distanţe scurte, de până la 60 km, Ampera poate rula exclusiv pe curentul electric furnizat de baterii litiu-ion, iar pe distanţe lungi propulsia este asigurată de un motor cu ardere internă, de mic litraj.
Noul hibrid Opel dispune de o caroserie în cinci uşi şi un interior care poate găzdui patru persoane.
Ampera se dorește o alternativă la tradiționalele automobile hibride japoneze, inginerii Opel fiind ferm convinși că modelul lor va fi mai eficient și ecologic decât Toyota Prius sau Honda Insight. La nivel practic, Ampera vine cu aceeași rețetă ca și rivalii săi, acesta fiind considerat un vehicul de familie, spațios și prietenos cu mediul.
Studiile independente au arătat că în jur de 80% dintre europeni conduc mai puţin de 60 km pe zi, aşadar modelul Ampera le-ar putea satisface uşor nevoile. Atunci când bateria se descarcă, aceasta poate fi reîncărcată într-un interval de aproximativ patru ore, prin conectarea sistemului integrat de încărcare al autovehiculului la o priză standard de 230 V.
Având în vedere timpul scurt necesar pentru reîncărcare, majoritatea posesorilor de autovehicule Ampera vor avea tendinţa de a conduce în permanenţă în modul electric. În cazul unei călătorii mai lungi, motorul/generatorul pe benzină va asigura o prelungire a autonomiei totale până la peste 500 km cu un rezervor plin.
Această tehnologie ce permite extinderea autonomiei face din Ampera primul model practic de autovehicul electric care înlătură orice nelinişte.
Motorul electric extrem de silenţios de 150 cp generează un cuplu de 370 Nm la pornirea de pe loc.
Accelerarea de la 0 la 100 km/h se produce în numai 9 secunde, iar viteza maximă ce poate fi atinsă este de 161 km/h.