BMW ne anunță apariția unui model nou, dar care are o anumită rezonanță în clasa premium. Mezinul Seria 1 urmează să îmbrace o ținută modernă și să se înarmeze cu tehnologii de dată recentă pentru a face față la atacul viitoarelor Audi A3 și Mercedes A-Klasse. Urmașul actualei generații Seria 1 își face apariția cu trei luni înaintea debutului, prin intermediul unui set de imagini și informații preliminare.
Noul Seria 1 va sosi la șapte ani de la debutul generației de pionierat apărută în 2004.
Din punct de vedere estetic, modelul se schimbă radical în partea frontală, una care emană soliditate. Evoluat spre o linie care încearcă să împace aspectul unei mașini care se vrea atât sportiv cât și familiar, noul Seria 1 nu mai are aproape nimic în comun cu vechiul model. Grație noilor detalii estetice, compacta premium germană se aliniază la curentul stilistic actual inaugurat de Seria 7, fără însă a copia elemente de pe un model anume.
Interiorul propune materiale de înaltă calitate, asociate unei atmosfere prietenoase. BMW promite finisaje și materiale remarcabile în habitaclu, alături de binecunoscutul sistem iDrive și un panou de instrumente cu ecran plat, tipic BMW, care va încânta ochiul. Sisteme din aria Connected Drive sunt generoase și permit integrarea unui smartphone și mp3 player, web radio, conectivitate la internet și o lungă listă de echipamente de ultimă oră. Aici menționăm farurile adaptive, sistemul de asistare la faza lungă și parcare, camera video pentru marșarier, sistemul de avertizare la depășirea accidentală a benzii de rulare cuplat cu avertizarea în caz de coliziune, pilot automat cuplat cu funcția de frânare, sistem de citire a restricițiilor de viteză și interdicțiilor semnalate de panouri rutiere.
Mai sportiv, economic și spațios - acestea sunt coordonatele noului BMW Seria 1.
Această a doua generație aduce cu sine o serie de premiere.
Pentru prima dată, toată gama de motorizări se ”afiliază” la tehnologia BMW TwinPower Turbo, aflată și ea într-o etapă de profunde înnoiri. Din ofertă au dispărut versiunea diesel 123d – 204 CP, și benzinarii 120i – 170 CP și 130i – 258 CP. În schimb, își face loc noul motor pe benzină de 1,6 litri și 170 de cai putere și versiuni revizuite ale vechilor și apreciatelor 116d, 118d și 116i. Tehnologia Efficient Dynamics este prezentă pentru a obține un maxim de eficiență.
De asemenea, noul BMW Seria 1 va fi primul model din clasa sa care va oferi o cutie automată cu 8 trepte (doar opțional), sistem automat start/stop pentru toate versiunile. O altă noutate este apariția funcției Eco Pro, ca dotare standard, care va îmbunătăți experiența condusului cu economia de combustibil.
Pe parte de dotări noul BMW Seria 1 primește un pachet de suspensii avansate împreună cu un sistem de direcție electromecanic fără intervenție din partea motorului. Opțional se poate alege un sistem direcție cu o componentă sportivă - Variable Sports Steering. În meniu mai figurează controlul stabilității – DSC, controlul dinamic al tracțiunii – DTC, și diferențial spate controlat electronic.
Așa cum este normal, noua mașină vine cu dimensiuni exterioare mai mari (+85 mm lungime, +30 mm ampatament, +17 mm lățime) care permit schimbarea unor coordonate importante în acest segment. Una este compartimentul bagajelor, care dispune standard de 360 de litri, cu 30 mai mult decât la vechiul model – aflat încă în producție. Cu scaunele pliate, suprafața utilă crește la 1.200 litri.
Schimbări importante se regăsesc și în dreptul propulsiei, care aliniază cinci motorizări, toate cu un consum mediu sub 6 litri. Versiunile pe benzină poartă amprenta tehnologiei TwinPower Turbo ce înglobează un pachet de trei elemente sistem turbo twin-scroll, controlul variabil al supapelor, și sistem de injecție de înaltă precizie.
Noul Seria 1 va purta pentru indicativul 116i care definește un propulsor de 1,6 litri de 136 de cai putere, cu un cuplu maxim de 220 Nm disponibil de la 1.350 rotații pe minut. Unitatea asigură o viteză maximă de 210 km/h și un consum mediu de 5,5 litri/100 km. O motorizare nouă este cea care va fi livrată pe versiunea 118i. Este tot un propulsor de 1,6 litri, dar care produce 170 de cai putere la 4.800 rpm și un cuplu maxim de 250 Nm ce își face simțită prezența la turații joase, asemenea unui diesel, mai exact de la 1.500 rpm. Modelul poate accelera în 7,4 secunde până la 100 km/h și poate genera un vârf de viteză de 225 km/h. Consumul declarat de producător se situează la 5,8 litri/100 km.
Unitățile diesel sunt mai numeroase, trei la număr, dar ca și cele pe benzină au configurație turbo și patru cilindri în linie. Suportul TwinPower Turbo este nelipsit și aici, pachetul tehnologic ce prevede o turbină cu geometrie variabilă, sistem de injecție directă tip rampă comună și valve magnetice fiind prezent pe versiuni diferite ale unui propulsor cu o cilindree de 2.0 litri.
Cel mai economic model al gamei va fi 116d care promite o medie de numai 4,3 litri/100km. Versiunea dezvoltă 116 cai putere și o viteză maximă de 200 km/h.
Modelul 118d generează 143 de cai putere și un cuplu maxim de 320 Nm. Performanțele dinamice indică un demaraj în 8,9 secunde și o viteză de top de 212 km/h. Consumul mediu anunțat este de 4,4 litri. Cel mai puternic motor din ofertă este un diesel de 184 de cai putere, generați la 4.000 rpm, prezent pe BMW 120d. Modelul poate accelera de 0 la 100 km/h în 7,2 secunde și atinge 228 km/h. În ciuda performanțelor afișate, consumul mediu este apropiat versiunilor de putere mai mică, BMW afirmând că sunt necesari doar 4,5 litri la 100 km.