Mercedes-Benz se identifică cu o serie de valori care au făcut ca automobilele sale să dobândească o calitate recunoscută la nivel mondial și o reputație cu titlu istoric. Nu foarte mulți producători auto se pot lăuda cu realizări în domeniu precum cele ale constructorului din Stuttgart, atât ca imagine, volume comerciale, cât și ca tehnologie. Există însă un lucru special, care face ca marca cu stea în trei colțuri să fie una aparte.
Pe 29 ianuarie 1886, Carl Benz a schimbat lumea, atunci când prima pagină din istoria Mercedes-Benz a fost scrisă la Biroul de Patente din Berlin, unde a înregistrat patentul Benz, considerat a fi chiar primul automobil din lume. În acelaşi timp cu Benz, un alt german, Gottlieb Daimler, dezvolta primul automobil cu patru roţi.
În acest fel, în mod independent unul de celălalt, părinţii fondatori ai companiei Daimler AG şi ai mărcii Mercedes-Benz au pus bazele tuturor autoturismelor, autovehiculelor comerciale şi autobuzelor de astăzi.
Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea primului automobil din lume, 125 de inovație continuă și pasiune pentru invenția care a schimbat definitiv conceptul de mobilitate.
,,Acum 125 de ani, Carl Benz a avut un astfel de vis: visul de a crea primul automobil din lume. Pe 29 ianuarie 2011, Mercedes-Benz România salută acel moment: cel în care legenda stelei în trei colţuri s-a născut. În acest sens, Mercedes-Benz România îşi reafirmă angajamentul continuu faţă de clienţii şi partenerii săi, oferind atât o promisiune, dar şi o certitudine în ceea ce priveşte perfecţiunea, fascinaţia şi responsabilitatea automobilelor noastre,” a declarat Michael Grewe, CEO şi preşedinte Mercedes-Benz România.
Din sutele de inovații aduse automobilului, Mercedes este autorul a numeroase sisteme astăzi indispensabile unui automobil modern.
1901 - Mercedes stabileşte standardul pentru autovehiculul modern din zilele noastre. Ampatamentul lung, ecartamentul mare şi centrul de greutate jos.
1931 – Mercedes introduce primul automobil de pasageri produs în serie, cu suspensie independentă pe toate cele patru roţi ("ax oscilant") şi sistem hidraulic de frânare.
1939 - Primul prototip al unui autoturism cu ansamblu podea foarte rigid, protecţie integrală la impact lateral şi o coloană de direcţie în trei părţi.
1951 - Mercedes-Benz înregistrează un brevet pentru prima caroserie de siguranţă din lume cu compartiment rigid pentru pasageri şi zone predefinite de deformare, care intră în producţia de serie în anul 1959.
1954 - Puntea oscilantă cu o singură îmbinare intră în producţia de serie odată cu modelul Mercedes-Benz 220 (W 180). Aceeaşi construcţie axială este folosită şi la noile maşini de curse de Formula 1 W 196.
1958 - Automobilele Mercedes-Benz oferă opţional centuri subabdominale pentru scaunele din faţă.
1959 - Sunt produse primele autovehicule de serie care aveau caroserie de siguranţă şi interior "anti-rănire".
1963 - Modelul Mercedes-Benz 230 SL (W 113) devine primul automobil sport cu o caroserie de siguranţă. De asemenea, Mercedes-Benz introduce sistemul de frânare hidraulic cu dublu-circuit pentru toate modelele de autoturisme.
1970 - Mercedes-Benz prezintă prima generaţie a sistemului de frânare anti-blocare (ABS), în versiune experimentală.
De asemenea, Mercedes-Benz brevetează airbag-ul.
1973 - Toate autoturismele Mercedes-Benz beneficiază ca dotare standard de centuri cu rolă de inerţie în trei puncte şi tetiere faţă.
1978 - Clasa S Seria 116 devine primul automobil din lume care oferă cea de a doua generaţie de sistem anti-blocare la frânare (ABS). Până în anul 1980, acesta este disponibil pentru toate autoturismele Mercedes-Benz.
1984 - Mercedes-Benz îşi echipează toate modelele de autoturisme în dotarea standard cu centuri de siguranţă faţă pretensionate.
1991 - La autovehiculul de cercetare C 112, Mercedes-Benz prezintă pentru prima dată un sistem de suspensie controlat activ.
1993 - Mercedes-Benz oferă pentru prima dată scaune integrate pentru copii la bancheta din spate.
1994 -Mercedes-Benz prezintă în premieră Programul Electronic ESP® de Stabilitate, care intră în producţia de serie în anul următor la modelele V12.