Volkswagen a ținut sub embargo până în ultima clipă secretele modelului său de clasă medie care oficial trece în a doua fază a evoluției sale. Mult așteptatul Passat Facelift și-a făcut apariția la Paris, fiind și cel mai important debut pentru marca germană. Momentul a fost marcat de o lansare simultană, un lucru rar întâlnit, atât versiunea sedan cât și break (variant) fiind prezentate pentru prima oară.
Ajunsă la deplină maturitate, a șasea generație Passat își propune mai întâi de toate să rămână un succes, până astăzi fiind vândute peste 15 milioane exemplare în toată lumea. Versiunea restilizată va fi disponibilă în peste 100 de țări, lansarea pe piețele europene fiind prevăzută la jumătatea lunii noiembrie.
Modelul în sine este mai mult decât o restilizare, pe jumătate mașina fiind nouă. Volkswagen spune că aceasta este de fapt a șaptea generație Passat, una de tranziție, asemenea lui Golf VI, care va rămâne pe piață o perioadă scurtă de timp, de numai 3 ani, după care vom vedea un Passat complet nou.
Designul conferă mașinii de clasă medie un aer mai somptuos, dar și mult mai sobru. Passat este vizibil inspirat de o altă versiune restilizată, cea a vârfului de gamă Phaeton. De fapt, cele două modele pot fi confundate foarte ușor, dacă nu am ține cont de proporțiile fiecăreia.
Partea frontală primește blocuri optice noi, angulare, o bară de protecție redesenată cu ornamente cromate în dreptul proiectoarelor. Apariția unor noi stopuri (cu tehnologie LED), dar și dorința de a da un aer mai sofisticat spatelui au condus la un profil mult mai elegant al mașinii, generat nu doar de spoiler și detaliile în crom, ci de ușa portbagajului. Doar partea laterală mai amintește de modelul precedent și câteva mici detalii de ordin estetic.
Judecând după liniile exterioare Passat pare o creație nouă, însă interiorul vine să spulbere această impresie. Este doar mai calitativ și bine dotat, în comparație cu habitaclul precedentului Passat.
Gama de motorizări vine cu două promisiuni majore. Prima este scăderea consumului de carburant cu 18%, iar a doua este dinamica motoarelor. Oferta include 10 propulsoare turbo cu valori între 105 și 300 de cai putere. Unitatea de bază în familia de motoare turbodiesel este un agregat de 1.6 litri cu tehnologie common-rail, care consumă numai 4,2 litri la 100 km. Versiunea de pornire în gama benzinarelor este 1.4 TSI de 122 de cai putere oferă un consum de 5,8 litri/100 km.
Passat Facelift vine cu trei linii de echipare, și sisteme de recuperare a energiei precum start/stop și de regenerare a acesteia într-un sistem de acumulatori.
O altă noutate este funcția CAEB (City Automatic Emergency Braking) care în anumite cazuri poate prelua total inițiativa de a frâna. Sistemul de detectare a gradului de oboseală a șoferului ( o premieră pentru clasa medie) este activ tot timpul. Acesta avertizează conducătorul auto prin semnale sonore și vizuale.
Lista este completată de pilot automat adaptiv (ACC), care poate acționa independent asupra frânelor la viteze sub 30 km/h, prevenind astfel coliziunile frontale.